De flesta som får tillbaka pengar på skatten brukar få dem i den här omgången. Utbetalningarna sker den 3–5 juni.

De som deklarerade senare än den 2 april och får kvarskatt ska se till att pengarna finns på skattekontot senast den 12 september.

Förutsättningen för att få tillbaka på skatten är förstås att du betalat mer skatt än du ska. Men räknar du med att få pengar nu kan de ändå utebli. Det finns flera skäl till det.

Du har redan fått

Den första omgången skattepengar betalades ut redan i början av april och då fick 3,3 miljoner personer dela på över 37 miljarder kronor.

För att få pengarna då måste man ha godkänt deklarationen utan ändringar senast den 2 april och ha anmält ett konto till Skatteverket. Kolla ditt konto så du kan vara säker på att du inte redan fått pengarna.

Inget konto

Du måste ha registrerat ett kontonummer hos Skatteverket för att pengarna ska komma in på kontot. Du gör registreringen enklast elektroniskt i Skatteverkets e-tjänst.

Saknar du e-legitimation kan du anmäla ett konto på Bankgirots webbplats.

Fel kontonummer

Har du bytt bank eller av någon anledning avslutat det konto du registrerat hos Skatteverket ska du anmäla ett nytt konto till Skatteverket och begära att pengarna betalas ut. Annars finns risken att Skatteverket betalar ut pengarna till det konto som finns registrerat även om du har avslutat det. Kontakta i så fall din tidigare bank och meddela dem vart de ska överföra pengarna.

Skulder

Har du skulder hos Kronofogden dras skattepengarna av som en betalning på skulden. Det är bara om det blir pengar över som de betalas ut till dig.

Anstånd

Har du begärt anstånd kommer din deklaration in senare och då ökar risken att du får vänta på pengarna.

Granskning

Om Skatteverket har frågor om din deklaration eller om du behöver komplettera den kommer pengarna sannolikt senare än i början av juni.

Lågt belopp

Skatteverket betalar inte ut belopp lägre än 100 kronor. Då står pengarna kvar på Skattekontot.

Läs mer:

Skatteverkets experter svarar på frågor om deklarationen

Allt du behöver veta om din deklaration

Share.
Exit mobile version