Två fredsförslag, ett från USA och och ett motförslag formulerat av Ukraina tillsammans med EU, publiceras nu i sin helhet av nyhetsbyrån Reuters. Förslagen skiljer sig åt när det gäller flera viktiga punkter.
Skillnaderna handlar bland annat om frågor som rör territorium, sanktioner mot Ryssland, säkerhetsgarantier för Ukraina och hur stor Ukrainas militär ska vara.
I USA:s förslag står det att USA är redo att formellt erkänna Krimhalvön som ryskt. Det står även att USA ”i praktiken” erkänner rysk kontroll över Luhansk, samt de ockuperade delarna av Zaporizjzja, Donetsk och Cherson.
USA:s president Donald Trump säger i en intervju med Time Magazine att Krimhalvön, som ockuperades av Ryssland 2014, inte kommer att överlämnas till Ukraina.
– Krimhalvön kommer förbli rysk, säger Trump enligt tidningen.
Ukraina vill inte inleda förhandlingar om territorium förrän vapenvila råder, enligt motförslaget som tagits fram tillsammans med EU. Men Ukraina öppnar upp för en förhandling om olika territorium, enligt förslaget.
”Förhandlingarna om territorium utgår från den aktuella frontlinjen,” står det i det ukrainska dokumentet.
Enligt USA:s förslag ska Ukraina få ”robusta säkerhetsgarantier”. I motförslaget från Ukraina och EU står det i stället att Ukraina ska få ”robusta säkerhetsgarantier, inklusive från USA”.
USA:s förslag presenterades av USA:s särskilda sändebud Steve Witkoff vid samtal i Paris 17 april. Motförslaget från Ukraina och EU kom en vecka senare, rapporterar Reuters.
Kievs borgmästare Vitalij Klytjko sa på fredagen att Ukraina kanske måste ge upp mark för att få fred, rapporterar BBC.
– Ett av scenarierna är att ge upp territorium. Det är inte rättvist. Men för freden, tillfällig fred, kanske det kan vara en lösning, tillfälligt, säger han.
Under fredagen landade USA:s särskilda sändebud Steve Witkoff i Moskva för ett fjärde samtal med Vladimir Putin om en uppgörelse om kriget.
Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov uppgav även att Kreml är redo att göra en överenskommelse, men att Ryssland vill göra ””finjusteringar” i USA:s förslag, enligt den amerikanska kanalen CBS.
Sändebudet Witkoffs besök i Moskva kommer dagen efter ett kritiskt inlägg på Truth Social från Trumps sida riktat mot Putin, efter storskaliga bombningar mot Kiev där minst 12 personer dog.
”Vladimir, SLUTA! 5 000 soldater dör varje vecka. Låt oss få fredsavtalet klart”, skrev Trump.
Den amerikanska presidenten uppgav dock även under torsdagen att viktiga framsteg nåtts i fredssamtalen.
– De kommande dagarna kommer vara väldigt viktiga. Möten pågår just nu. Jag tror att vi kommer att nå en överenskommelse… jag tror att vi är nära”, sa han till reportrar.
Ukraina har tidigare sagts sig vilja gå med på ett förslag från Trumps sida om en villkorslös vapenvila i samband med fortsatta fredssamtal, något Ryssland avvisat.