Det är en ljum junikväll som det ofattbara inträffar i Farsta i södra Stockholm. Strax efter klockan 18 kliver en ung man ut ur en bil och öppnar eld med ett militärt automatvapen. Han skjuter vilt – rätt in i en folkmassa. Enligt åtalet är det en 19-årig man som misstänks vara skytten.

Mängder med människor är i rörelse. Nu flyr de i panik. Enligt ett utlåtande från Totalförsvarets forskningsinstitut befinner sig 30-40 personer inom vad som benämns som en farozon.

En 15-årig pojke som är på väg till ett tivoli på sin elsparkcykel träffas av två kulor och dör på plats. En 43-årig man som promenerar mot tunnelbanan skjuts med tre kulor och skadas svårt. Han avlider senare på sjukhus. Ytterligare fyra personer skadas.

Larmcentralen överöses med samtal från platsen. Av förundersökningen framgår att en av inringarna är en kvinna som förklarar att hon är sjuksköterska. Hon försöker rädda liv medan samtalet med operatören pågår.

– Alltså det var väldigt många skott, säger en annan inringare.

Ytterligare en person som ringer 112 hörs skälla ut någon på brottsplatsen som filmar situationen med sin mobil.

Medan 19-åringen skjuter sitter en jämnårig man i bilen och väntar. Han kör sedan fordonet i vansinnestempo söderut. Mindre än en timme senare grips de båda männen i Järna, runt fem mil från Farsta. Under jakten hotade de polisen med automatvapen. Männen står nu åtalade misstänkta för bland annat mord på två personer och mordförsök på 17 personer.

Knappt en och en halv timme innan skjutningen i Farsta fångas den misstänkta skytten på bild av en övervakningskamera när han köper ett par byxor på en H&M-butik i centrala Stockholm. Vid gripandet har han de nyinköpta byxorna på sig.

Ytterligare två personer är åtalade i ärendet. En av dessa är en ung man som enligt åtalet har haft rollen som ett slags spanare. Han ska ha haft uppdraget att lämna information om var tilltänkta måltavlor har befunnit sig och kommunicerat med den eller de som beställde dådet.

Några minuter efter skjutningen syns han på övervakningsbilder när han går runt på brottsplatsen. Efter att ha ställt sig och tittat på de skjutna personerna en stund så försvinner han från platsen i en taxi. Han åtalas för mord, försök till mord och framkallande av fara för annan. Mannen ska ha anlitats av ytterligare en man som i sin tur åtalats för flera olika medhjälpsbrott.

Polischefen Max Åkerwall sade dagen efter skjutningen att motivbilden var grumlig och det är enligt åklagaren Angelica Runesson fortfarande oklart vem eller vilka personer som var de tilltänkta måltavlorna. Det har utredningen inte kunnat klargöra.

Av chattkonversationer som föregick dådet att döma kan det vara så att urskillningslösheten var avsiktlig. Där skriver en signatur som inte identifierats ”Bror alla du ser, bara smattra”, samma person lägger sedan till ”Ta så många du kan”. Åklagaren utesluter inte att de som träffades av kulorna kan ha skjutits av misstag.

Enligt Angelica Runesson låg det numer upplösta Foxtrotnätverket bakom skjutningen och den var riktad mot ett lokalt kriminellt nätverk i Farsta. Någon anstiftare är emellertid inte åtalad.

I morgon onsdag inleds rättegången i Attunda tingsrätt.

Share.
Exit mobile version