Andra veckan i november 1984 fick skoleleverna i Vallentuna fiskbullar till lunch. Eleverna i Huddinge fick friletter, medan de i Järfälla serverades strömmingslåda med potatismos och rivna morötter.
Skolmatsmenyerna förändras ständigt och numera är rätter som tacofisk, kebabgryta och linssoppa vanligare än strömmingslåda. Nya influenser påverkar utbudet på restauranger och vad vi lagar till vardags, och sprider sig så småningom även till skolköken. Men påverkan går även åt andra hållet. Korv stroganoff började serveras i de svenska skolköken på 1950-talet och blev med tiden populär även i hemmen.
Kristofer Bereda är regionchef på Köket by Sodexo som bland annat har ansvar för skolmaten i totalt nära 120 förskolor, grundskolor och gymnasium i Stockholm med omnejd.
– Ibland hör föräldrar av sig och ber om recept, till exempel vår variant av broccolisoppa. De kanske har försökt laga det hemma, men barnen tycker att skolans är godare. Då kan det till exempel handla om att vi tillagar den under längre tid så att smakerna får mogna.
Vilka rätter föräldrarna ber om recept på varierar.
– Föräldrar med svensk bakgrund kan efterfråga recept på maträtter de inte själva har tradition av att laga, som currygrytor, säger Kristofer Bereda. Många av de nysvenskar som arbetar i våra kök är duktiga på att använda grönsaker i rätterna, utan att sätta etiketter och kalla det för ”vegetarisk mat”.
För Kristofer Bereda handlar skolmat om mer än att bara servera lunch. Han samarbetar med skolorna och försöker skapa delaktighet med barnen, till exempel genom aktiviteter.
– Det är kul att prata med barnen om mat. Under äpplets dag tog vi fram fem sex olika sorter på skolorna, som barnen fick smaka på. Sedan diskuterade vi vilka sorter som passar till olika saker. Det ger dem möjlighet att utveckla sin smakpalett.
Ambitionen är att få dem nyfikna på mat, och förstå kopplingen mellan god, näringsriktig mat och prestationen i skolan.
– Vi vill lära eleverna att göra medvetna val, och de lyssnar gärna, säger Kristofer Bereda. Mitt intryck är att de vill ta hänsyn till både hälsa och hållbarhet, så då är det upp till mig att utveckla recept de gillar.
Med recepttävlingen ”Elevkocken” fångar de upp rätter eleverna tycker om och skulle vilja äta i skolan. Där får elever skicka in sina egna recept som lagas upp av skolkökskockarna. Därefter får eleverna rösta på sina favoriter, och vinnarrätten sätts upp på menyn.
– Linssoppa för fred är ett sådant recept, säger Kristofer Bereda.
– Det skickades in av en tjej som gick i nian för ungefär tio år sedan. Vegetarisk mat var inte så omtyckt då, vi trodde inte alls att det skulle bli populärt men nu har det blivit ett stående inslag.
Men även om man som förälder följer receptet från skolköket exakt är det inte säkert att maträtten uppskattas ändå.
– Det handlar ju inte bara om själva tillagningen utan också om måltidsupplevelsen. Har man lång rast kan man sitta i lugn och ro och prata med kompisarna medan man äter. Sånt påverkar också, säger Kristofer Bereda och tillägger:
– Jag är stolt över att jobba med skolmat, att få lära ut vår kunskap.
Läs mer: Recept på skolmatsrätterna som blivit elevernas favoriter