Älvsbyhus vd Kent Johansson vänder sig mot väggen på sitt kontor. Han pekar mot Nordenkartans 44 röda prickar. De är jämnt utspridda och visar bolagets säljkontor.

– Vi har exakt koll på marknaden. Efter påsk kommer orderingången att börja öka igen, det är min absoluta övertygelse och jag har bra på fötterna.

Ingen bransch är så räntekänslig som småhusbranschen. Ett nytt hus är för en köpare ett av livets största ekonomiska beslut.

– Räntan är det viktigaste för våra kunder. Inget påverkar lika mycket vid husköp, säger Kent Johansson.

Han banar väg längst ner i kontorskorridoren där en dörr går rakt ut i fabriken. Här doftar det trä och terpentin. På rad står ett tjugotal grå husmoduler – alltså tjugokvadrats husdelar. De byggs färdiga här och sätts sedan ihop ute på byggplatserna.

Förra året klättrade styrräntan brant upp för att lägga sig på en platå på 4 procent. Lägg till en inflationskurva som pekade upp mot molnen, krig i Europa och tuff konjunktur:

Husbyggandet upphörde nästan.

Antalet sökta bygglov gick förra året ner till 1 600 jämfört med ett normalår med över 12 000. Anrika Anebyhus och Forsheda hus konkursade.

På onsdagen kom Riksbanken med nytt räntebesked.

För arbetarna här i husfabriken betyder det – allt. Kent Johansson tvingades förra året säga upp 27 personer av Älvsbyfabrikens totalt runt 160 anställda.

Vi möter montören Peter Lindbäck som installerar en värmeanläggning.

– Jag tror på en vändning, jag måste tro på det säger han och hastar iväg.

Här finns även gjuteri och sågverk som också levererar material till en sammansättningsfabrik i skånska Bjärnum. Men koncernens Finlandsfabrik lades i malpåse vid årsskiftet.

– Min vd i Finland sade att det varit det jävligaste året där sedan andra världskriget, säger Kent Johansson och fortsätter:

– Innan räntan och inflationen stack iväg hade vi en total stock på över 1 000 order. Nu har vi drygt 300 kvar. Det går inte hur länge som helst utan att tillflödet börjar igen.

Riksbanken aviserade redan i februari om att en sänkning kan komma innan sommaren. Kent Johansson följer dagligen ränteanalyser från många källor.

– Även jag tror på en sänkning innan sommaren. För oss är huvudsaken inte hur mycket den sänks utan att nivån börjar röra sig neråt. Det blir psykologiskt jätteviktigt.

Han berättar bakgrunden till varför han tror på en vändning.

På fredagarna har Älvsbyhus svenska säljkår teamsmöten. De går varvet runt. Alla 44 säljkontor berättar om alla signaler.

– Nu bygger allt fler sina egna hus via huskonfiguratorn på hemsidan. Fler dyker upp på husvisningarna och framför allt gör vi fler kostnadskalkyler. Det är sista steget innan en namnunderskrift på ett köpekontrakt, säger Kent Johansson.

Kent Johanssons bedömning ligger i linje med hela småhusbranschens, Sverige kanske bästa konjunkturindikator.

Där kommer flera signaler att botten är nådd. Småhusföretagens branschorganisation TMF, Trä- och Möbelföretagen, spår i sin helt nya prognos att det ska starta 4 500 småhusbyggen i Sverige under 2024. Den nya prognosen är en ökning på 500 hus jämfört med deras prognos för 2024 från hösten 2023. Den innebär också ett trendbrott där ett par år av nedåtgående siffror planar ut.

Deras prognos på 4500 nya hus 2024 ligger ändå långt under 2023 då 6 600 småhusbyggen påbörjades. Det var i sin tur bara runt hälften av de 12 500 småhus som påbörjades 2022.

Så samtidigt som Kent Johansson ser en ljusning tvingas Älvsbyhus gå ner till fyradagarsvecka efter påsk. Nu tillverkas tio hus i veckan i de båda fabrikerna och efter påsk går de ner till sex hus.

– Det är ett sätt att slippa fler uppsägningar. Jag vill inget hellre än att riva upp fyradagarsveckan och börja producera för fullt igen. Så fort vi får nog med order börjar vi jobba på fredagar.

Ute i husfabriken viner det till i skruvdragare. Det är glest mellan husmodulerna.

– 2023 var en katastrof i klass med finanskrisen i början av 1990-talet, säger Kent Johansson.

Som vd på småhustillverkaren som varit Sveriges största sedan drygt två decennier har Kent Johansson erfarenhet av kriser.

Han girar på betonggolvet mellan egentillverkade köksskåp och toalettstolar och suger på frågan vad han lärt sig av 90-talskrisen.

– Då förändrade vi tre stora saker: Det är ju svårt för hushållen att få lån, så vi startade ett banksamarbete, vi utökade marknadsområdet och skippade en massa husmodeller och bygger nu färre modeller i standardformat. Det har gjort att vi också klarar denna kris mycket bättre.

Han är tredje generationens företagare i familjeföretaget.

– Men grunden till att vi klarar kriser är att vi varit skuldfria sedan 70-talet. Jag minns hur farfar Göran sa till pappa Donald: ”Gör dig aldrig beroende av banken.” Det innebär enormt mycket just nu.

Hans farfar Göran Johansson var 1944 med och startade bolaget som sedan blev Älvsbyhus. 1979 tog fadern Donald över vd-skapet och sedan 2010 är han själv vd medan brodern Stefan är vice vd,

Kent Johansson stannar till vid några lagerhyllor.

– Exakt här började jag efter nian. Som arbetare. Jag var så skoltrött.

Han jobbade fyra år i måleriet. Stod vid en kapsåg i sex år och sågade ut köksinredningsdetaljer ur 1,20 meters spånskivor.

– Där blev jag en jävel på huvudräkning.

Resultatet för 2023 är ännu inte klart, men han säger att de har god lönsamhet. Nu räknar han också på nya projekt. Tuffa tider kan också användas för framtidsinvesteringar på lågt värderade marknader.

– Det är rätt tid för markförvärv just nu.

I norra Sverige byggs och utvecklas stora nya klimatsmartare industrier som batterifabriken Northvolt i Skellefteå och stålverket H2 Green Steel i Boden.

– Vi har köpt tomter strax norr om Skellefteå och satt upp visningshus i Skellefteå och nära det nya stålverksbygget i Boden.

Men det lyser igenom att han inte ser en snabb utveckling med småhusbyggande i norr.

– Det går för långsamt med bygglovsprocesserna. Vi har bra kontakt med exempelvis Skellefteå kommun men det finns förbättringspotential även där.

Det dunkar från en hammare uppe på taket på en av modulerna. Med van blick passar Abuzar Ahmadi som kom till Sverige från Afghanistan för åtta år sedan in en spånskiva. Han har jobbat här i ett år.

– Jag tror definitivt på ljusare tider, säger han.

Fakta.Älvsbyhus resultat

2022 sålde Ãlvsbyhus för drygt 1,2 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på 195 miljoner kronor. 2023 års resultat är inte klart, men vd Kent Johansson aviserar höjd omsättning och stabil vinst.

Fakta.Tre andra småhustillverkares framtidsspaningar

DN frågade vd:arna för tre andra småhustillverkare ”Hur ser du på orderingången i vår och sommar?”

Här är svaren:

Joakim Henriksson, vd Obos Sverige – där smålandsvillan och Myresjöhus ingår:

”Säljer bättre och tror att det ökar”

– Vi har under de senaste månaderna sett att försäljningen har bottnat och att vi säljer bättre än samma period för ett år sedan. Med en sjunkande inflation och förhoppning om räntesänkningar inom kort tror vi att försäljningen av styckehus inom Myrejsöhus och Smålandsvillan kommer att öka något. Vi ser fortsatt att bostadsrättsmarknaden har det tufft, men även där kommer en sjunkande ränta att stärka kundernas köpkraft vilket ökar sannolikheten för en stabilisering av försäljningen.

Frida Scherdén, vd Eksjöhus

”Visst ökat intresse mot förra året”.

– De tidiga signalerna såsom prisförfrågningar på webben och besök på våra villavisningar visar på ett visst ökat intresse mot förra året. Förhoppningsvis kommer det avspeglas på fler ordrar under våren och sommaren, men det är fortfarande ett väldigt osäkert läge med tanke på omvärldens instabilitet.”

Gunnar Jönsson, vd Fiskarhedenvillan

”Ökad aktivitet hos kunderna”

– Vi anpassade oss förra året för en lägre volym men ser positivt på våren/sommaren. De senaste månaderna har vi sett ökad aktivitet hos kunderna och ligger aningen över vår plan både vad gäller kontrakt och inbokade leveranser. Vi förväntar oss räntesänkningar under året vilket kommer att bidra till ytterligare ökad efterfrågan.

Share.
Exit mobile version