Det är gråväder på Östra kyrkogården i Göteborg. Familjegraven för Pehr Gyllenhammar ligger på en av kullarna med utsikt över staden. Man kan se Johanneberg, där han föddes, och över älven till Hisingen med Volvos huvudkontor, där han verkade i decennier.

Här ligger Karin Boye och Viktor Rydberg begravda. Och flera av de stora västsvenska handels- och industrifamiljerna. I den Gyllenhammerska familjegraven finns redan kvarlevorna efter två personer som burit namnet Pehr. Nu väntas den tredje.

Industrimannen Pehr G Gyllenhammar avled den 21 november 2024, 89 år gammal, i Toronto och enligt uppgift ville alltså även han få sin sista vila i Göteborg med sina förfäder.

– Det var önskemålet, ja, säger Gyllenhammars talesperson Jana Lundin.

Finns det skrivet i nåt officiellt dokument?

– Det vågar inte jag uttala mig om, men det är det jag fått veta från hans änka.

På just den här punkten är i så fall den efterlevande kanadensiska hustrun Lee Croll helt överrens med Pehr G Gyllenhammars fyra vuxna svenska barn, från äktenskapet med Christina Gyllenhammar. De anser alla att PG ska jordfästas i Göteborg. I övrigt är gapet mellan de två familjegrenarna stort.

– Jag önskar att inte kommentera det, säger Jana Lundin.

De vuxna barnen hälsar genom Oscar Gyllenhammar att de planerar ”en vacker minnesgudstjänst för vår Pappa och gläder oss åt de som vill vara med och hedra hans minne”.

Syskonen vill inte säga något om statusen på kontakterna med sin fars nya familj, men fakta talar för sig själv.

När det officiella avskedet ska tas av Volvolegendaren på fredagseftermiddagen sker det i Oscarskyrkan i Stockholm. Många svenska potentater väntas närvara – från alla de världar Gyllenhammar rörde sig i under livet – politiken, näringslivet, kulturen och hästsporten.

Privata vänner och de vuxna barnen med sina familjer är också där – men änkan Lee Croll och 8-åriga dottern Barrett, som hon och PG fick tillsammans, avstår båda från att delta.

De är kvar i Kanada. Där finns också fortfarande kvarlevorna efter Pehr G Gyllenhammar, så under gudstjänsten i Stockholm blir det inget traditionellt avskedstagande med defilering och blomsternedläggning.

Enligt änkans talesperson får allt sådant vänta.

– Det kommer att vara en privat begravning senare för de närmast anhöriga. Hur själva upplägget då kommer att se ut låter jag vara osagt, men planen är att det ska ske i Göteborg.

Kan du ge någon sorts tidsplan för det?

– Nej, det vågar jag inte göra. Det handlar om att flytta kvarlevorna och det är otydligt hur tidsplanen ser ut för det mellan Kanada och Sverige. Det är det som styr, säger Jana Lundin.

Kajorna lyfter från det januarikala trädet bakom graven. Den höga röda granitstenen med sina svarta inskriptioner, omgiven av robusta rhododendronbuskar, står tålmodigt kvar.

Share.
Exit mobile version