– All vetenskap och erfarenhet visar att förändringar innehåller termer av motstånd och osäkerhet. Men det är viktigt att vi håller upp tempot i de här frågorna. I det sammanhanget måste jag säga att FEI (Internationella ridsportförbundet) gör mycket, säger Johan Fyrberg.

– I flera frågor sker det förskjutningar åt rätt håll.

Efter ett år präglat av diskussioner rörande hästvälfärden – och en rad omskrivna fall där stora profiler figurerat – är frågan central under onsdagens årsmöte i Abu Dhabi.

Det svenska förbundet har både lyft fram frågor och lämnat in en rad förslag. Bland annat vill det se en förändring där dressyrdomarnas fokus ska gå från teknik till mer harmoni i bedömningen.

– I dagens bedömningsprotokoll finns hur ryttarna hanterar tekniska moment, men det finns också delar i protokollet som bygger på harmoni till exempel ryttarens sits. De delarna som rör harmoni skulle kunna värderas upp rejält, och man kan också väva in vissa moment i bedömningen som handlar om till exempel hästens form. Något man måste vara ärlig och säga inte fullt ut görs i dag, säger generalsekreterare Johan Fyrberg.

Tillsammans med Nederländerna fortsätter Sverige också att driva frågan om att det ska vara frivilligt för dressyrryttarna att rida med kandar i internationella tävlingar – något som det är i Sverige.

Kandaret består av två bett, ett smalt tränsbett och en stång med kindkedja som ger hävstångsverkan. Den här något skarpare betslingen används för att ryttarna ska kunna använda finare hjälper.

Generalsekreterare Fyrberg är noga med att påpeka att det svenska förbundet inte tror att kandar – eller någon annan utrustningsfråga – ensamt är lösningen för att förbättra hästvälfärden. Men att det har betydelse för den stora bilden.

Något som underströks under OS där bilder som FEI själva tagit visade dressyrhästar med blå tunga – ett tecken på att hästens blodcirkulation är störd på grund av ett för högt tryck från stången. Bilderna väckte stor uppmärksamhet, och kraftig kritik mot ryttarna.


Du ska kunna anpassa utrustningen efter hästen och inte efter en tradition.

Med tanke på att Sverige driver frågan om frivillighet och inte förbud kan det låta något märkligt att det möts av motstånd.

– Det som har framförts är att det på den internationella nivån har funnits en farhåga att de som väljer kandar blir negativt sanktionerade. Något som vi inte alls har sett i Sverige, förklarar Fyrberg.

– Det här handlar om att du ska kunna anpassa utrustningen efter hästen och inte efter en tradition, tillägger han.

Även i år föreslår FEI – som menar att det här inte är en hästvälfärdsfråga – ett avslag på Sveriges och Nederländernas förslag om frivillighet, men skillnaden är att de den här gången öppnar dörren på glänt.

– I sitt svar öppnar FEI upp för att testa det upp till trestjärnig nivå.

Även om de stora skandalerna som har uppdagats rör dressyren är hästvälfärden något som berör alla grenar.

En annan fråga som Svenska ridsportförbundet har lämnat förslag om är att FEI ska anamma de svenska reglerna när det gäller spöanvändning. Sedan 2023 får ridspö på svenska tävlingar endast användas som anvisning, aldrig bestraffning.

– Vi upplever att det fungerar väldigt bra i Sverige. Ridspöet är inget verktyg för bestraffning utan ett hjälpmedel – och en förlängning av ryttarens inverkan.

Även här föreslår dock FEI avslag.

Det finns dock en fråga – där Sverige har tryckt på – där det delvis kan bli en förändring. Sverige har velat att det generellt ska vara förbjudet att medicinera hästen under tävlingsdag. Något som kom i fokus under vårens världscupfinal där den amerikanska hopphästen Chromatic dog efter att ha fått en injektion som kan ha utlöst en allergisk reaktion.

Nu ser det ut som om årsmötet kommer att säga ja till att införa ett förbud mot att behandla en häst med vitaminer eller mineraler under en tävling med undantag för akuta lägen.

Läs mer:

Dansk minister: ”Inga OS-medaljer får tas på djurens bekostnad”

Så ska ridsporten få bukt med problemen: ”Helt beroende av visselblåsarna”

Oenighet kring vad som orsakade topphästs död

Share.
Exit mobile version