– I går förde president Trump, som är planetens bästa förhandlare, samman de bägge parterna för att förhandla fram en fred.
Det säger USA:s nye försvarsminister Pete Hegseth på torsdagsmorgonen, på väg in till ett möte mellan de 32 Natoländernas försvarsministrar i Bryssel.
En dag tidigare hade Donald Trump kommit överens med Vladimir Putin om att inleda fredsförhandlingar om Ukraina. Först därefter informerades Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Både Ryssland och Ukraina måste göra eftergifter i de kommande fredsförhandlingarna, säger Hegseth.
Dagen tidigare hade han slagit fast att det inte är realistiskt att Ukraina får tillbaka allt land som Ryssland ockuperar, samt att säkerhetsgarantier till Ukraina varken kommer innefatta Natomedlemskap eller amerikanska fredsbevarande styrkor.
Att USA verkar göra upp med Ryssland över huvudet på Ukraina och att villkoren för fred ser ut att följa Putins önskelista har mött oro och kritik i Europa.
Men på torsdagen säger försvarsminister Pål Jonson (M) att Ukraina fortfarande kan bli Natomedlem.
– Hegseth sade väl att Natomedlemskap inte kan vara en del av fredsöverenskommelsen. (Men) sedan finns det ju en överenskommelse från Washington som säger att Ukrainas framtid är i Nato.
Från europeiskt håll kräver man att Ukrainas territoriella integritet respekteras och att såväl Ukraina som Europa är med i fredsförhandlingarna.
– Det är oerhört viktigt att vi europeiska allierade är engagerade, med tanke på att huvuddelen av det militära stödet kommer från Europa, ungefär 60 procent förra året, säger Jonson.
Även Natos generalsekreterare Mark Rutte tonar ner schismen mellan USA och Europa.
– Precis som Pete Hegseth sagt är det viktigaste att freden blir hållbar. Putin måste veta att det är över, att han aldrig mer kan försöka ta en del av Ukraina. Det måste vara en del av fredsförhandlingarna, säger han.
Flera av Donald Trumps nya ministrar befinner sig just nu i Europa. Natomötet i Bryssel följs av den internationella säkerhetskonferensen i München.
Om Europa och USA är oense om fredsförhandlingarna så råder större samsyn om att Europa ska ta större ansvar för sitt försvar.
– USA är en aktiv del av den här alliansen och vi kommer att fortsätta vara det. Men när det kommer till försvarssatsningar räcker det inte med 2 procent, utan det är avgörande att nå 3, 4, till sist 5 procent (av bnp), säger Pete Hegseth.
– Det behövs en insikt om att det finns en rysk krigsmaskin som försöker ta mer och mer land från Ukraina och att det är ett viktigt europeiskt ansvar att stå upp mot den. Min roll som representant för USA är att tala realistiskt om vart konflikten är på väg, fortsätter han.
Såväl Natos generalsekreterare som svenska försvarsministern är inne på samma linje:
– Vi måste spendera mer. Inte bara för att USA förväntar sig det, utan för att hotet från Ryssland ökar, säger Mark Rutte.
– Är det någon gång Europa ska agera så är det nu, säger Pål Jonson.