Det handlar om en så kallad demonstrator, en testsatellit som ska upp i rymden för att Försvarsmakten ska kunna utveckla en egen rymdförmåga.

– Det är lätt att tänka på det här bara som en satellit som man skjuter upp och opererar i rymden, men det är så mycket mer som ska till, säger Jonas Wikman.

Heimdall 0 är bara till för att testa teknik, men om några år ska försvaret ha satelliter som spanar mot jordytan och ta in bilder och underrättelser för att stötta flygvapnet, marinen och armén.

Allt det här är nytt i Försvarsmakten, som inte haft egna satelliter tidigare. Försvarsmaktens rymdavdelning startade för 1,5 år sedan – och nu är det bråttom.

– Det handlar om att vi ska lära oss hela kedjan, allt från anskaffning till att operera satelliter, säger Ella Carlsson, Försvarsmaktens rymdchef.

Fakta.Försvarets rymdmiljard

Regeringen öronmärkte i oktober en miljard kronor till försvarets rymdsatsningar.

Rymdmiljarden ska bland annat stärka så kallad responsiv uppskjutningsförmåga, som innebär att man snabbt kan skjuta upp nya satelliter om gamla blir utslagna.

Satelliter används inom det militära på flera sätt, bland annat i det som kallas multidomäna operationer, där rymdresurser kopplas ihop med vapensystem på land, i luften och på havet.

Än så länge är Heimdall 0 bara en beställning hos Försvarets materielverk. Men Carlsson bedömer att satelliten ska kunna skickas upp i slutet av 2027 eller början av 2028.

Efter testsatelliten kommer de skarpa, ordinarie satelliterna: Heimdall 1 till 4.

– I vår plan ligger att vi ska ha en handfull av dem. Första skottet blir 2030. Då kanske vi skickar upp en eller två. I nästa omgång, några år senare, kanske två till, säger Ella Carlsson.

Uppskjutningen ska ske från Swedish Space Corporations rymdbas Esrange, några mil öster om Kiruna. Det innebär att basen blir en viktig militär resurs både för Sverige och Nato – och något som kan störa motståndare.

– Vi kommer att anpassa oss till det. Det är tveklöst så att de här förmågorna behöver sitt skydd, säger Jonas Wikman.

Samtidigt har försvaret börjat utveckla ett rymdoperationscenter i Uppsala. Här bygger man det som kallas en rymdlägesbild, som bland annat visar vilka motståndarsatelliter som tittar ner från stjärnorna. Det kan vara viktigt när försvarsmakten ska flytta till exempel trupper, eller fartyg.

– Vi kan göra överflygningsanalyser, alltså ta fram var en satellit passerar, när den passerar och med vilken typ av sensor. Det kan vi nyttja i våra dagliga operationer, säger Ella Carlsson.

Share.
Exit mobile version