När Daniel Helldén talade på partiets kommun- och regiondagar i Borås på lördagen lyfte han kort regeringsfrågan:

”Det har inte undgått någon att det pågår intensiva diskussioner om framtida regeringsbildningar och hur vårt alternativ till den sittande Tidöregeringen ser ut.”

När DN träffar honom lite senare säger han att han syftar på de diskussioner som förs i media och i olika poddar.

– Det är inte att vi har intensiva diskussioner i oppositionen, utan själva debatten, förtydligar han.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har redan krävt en plats i en eventuell framtida S-ledd regering. S-ledaren Magdalena Andersson har inte velat svara på hur hon vill forma ett eventuellt regeringsunderlag inför valet 2026.

Från Daniel Helldén och Miljöpartiet är svaret tydligt. Han vill att S, MP, C och V går till val tillsammans.

– Vi tycker att vi ska ha en ny regering där vi fyra oppositionspartier sitter tillsammans. Vi tycker inte att någon ska vara, utanför utan det är ett gemensamt projekt där man förhandlar och tillsammans bär det så att man inte får de problem som den senaste regeringen hade där vissa partier ställde ultimatum, säger Helldén och syftar på när V tillsammans med M, KD och SD fällde Stefan Löfvens regering 2021 på grund av hyresfrågan.

Det betyder Vänsterpartiet i regering?

– Ja, V och C i regering.

Enligt flera källor i S finns det en skepsis mot att släppa in V i en regering. Hur skulle ni övertyga S om det?

– Socialdemokraternas relation till V har väl varit fram och tillbaka. Vi tycker att det är bättre att alla är innanför än att man har Vänsterpartiet eller Centern utanför som kan trycka på. Om V hade varit i regering senast så tror jag inte att man hade fällt Löfven, då hade man löst det internt. Vi kan inte medla eller se till att S ändrar uppfattning, men vi kan prata om hur vi ser på det.

Den senaste tidens avslöjanden om antisemitiska uttryck och stöd till terrororganisationer från lokala V-företrädare har inte fört partierna närmare varandra. Centerledaren Muharrem Demirok har sagt att inget ansvarstagande parti kan samarbeta med V i regering.

Och enligt källor till DN finns i nuläget inget lagbyggande mellan partierna på oppositionssidan. Daniel Helldén håller inte riktigt med.

– Vi har ju samtal med alla partier. Det finns ett lagbyggande på det sättet att vi kommit med ett antal utskottsinitiativ gemensamt, inte minst i trafikutskottet. Vi står tillsammans på presskonferenser. Det är mycket politik där vi inte är överens, men också mycket där vi är överens. Sedan har vi inte stått alla fyra partiledare tillsammans.

Är det ett förberedelsearbete inför valet 2026 eller mer en del av ett oppositionsarbete i riksdagen?

– Det är ett oppositionsarbete. Men det är klart att alla typer av kontakter där vi kan samprata oss i frågor är något vi ser som positivt inför att kunna ta över makten gemensamt om två år.

Magdalena Andersson sa nyligen att hon vill förhandla först efter valet. Är det en bra lösning?

– Ja, jag såg det, säger han och funderar kort.

– Frågan är, ska vi ha ett gemensamt program och gå till val på det? Det är för tidigt att säga. Om man varit i politiken länge vet man att det är efter valdagen som de riktigt hårda förhandlingarna börjar. Då vet man styrkeförhållandena.

Helldén anser att de fyra partierna ligger nära varandra på klimatområdet, i transportfrågor och välfärdfrågor. Men det finns det stora skillnader i synen på till exempel ekonomi, migration och rättspolitik. S har närmat sig Tidöpartierna när det gäller kampen mot gängkriminalitet sett till hur partiet röstat i riksdagen. Socialdemokraternas förslag om en svensk maffialag – en typ av kollektiv bestraffning för gängmedlemmar – vänder sig MP emot. Samma sak med anonyma vittnen.

– När det gäller gängkriminaliteten behöver det göras mer. Men anonyma vittnen är svårt att se att det ryms i en rimlig rättsstat. Det är en fråga som vi inte tycker ska drivas igenom. Så det kan bli ett problem.

Vad är det första Miljöpartiet i regeringsställning skulle vilja riva upp som Tidöpartierna genomfört?

– Skulle de driva igenom angiverilagen så skulle vi riva upp den.

Helldén syftar på förslaget om så kallad informationsplikt. En utredning väntas i närtid komma med förslag på hur anställda i kommuner och myndigheter kan bli skyldiga att underrätta polisen och Migrationsverket när de träffar på personer som vistas i landet utan tillstånd.

Och i klimatpolitiken?

– Vi måste ha en klimatpolitik som gör att vi får ner utsläppen, där finns otroligt mycket att göra. Vi måste se till att transporterna klarar utsläppskraven. De har ryckt bort stödet till den havsbaserade vindkraften, det är självklart att sätta tillbaka det.

När det kommer till reduktionsplikten, som regeringen sänkt och sedan delvis återinfört, så har Miljöpartiet ännu inget svar på hur de vill göra.

MP-språkröret om:

Varför MP har svårt att nå väljarna på landsbygden:

”Jag tror att det har att göra med att vi under 7,5 år satt i regeringsställning. På ett sätt glömde vi kanske lite bort arbetet kommunalt och regionalt. I vissa frågor har landbygdspolitiken också reducerats till bensinprisfrågor. Andra partier lyckades skjuta det mot oss, som att vi var orsaken till att världsläget förändrades och att priserna rusade”.

Om det amerikanska valresultatets konsekvenser för Sverige:

”Vad händer med Ukraina om USA drar sig ur? Jag har svårt att tänka mig att Donald Trump gör något annat än att dra sig ur klimatavtalet. Och om han tänker sätta upp en massa tullar mot omvärlden kommer det att påverka oss jättemycket”.

Israel och Gaza:

”Vi driver en permanent vapenvila och att man tar bort handelsavtalen med Israel. Det är något man måste arbeta hårt via EU med och det gör inte regeringen. Det vi ser i Gaza är fruktansvärt och det som Hamas gjorde för ett år sedan är också fruktansvärt. Alla parter måste lämna alla som är olagligt frihetsberövade och gisslan. Och så tycker vi att Israel ska lämna de ockuperade områdena”.

Share.
Exit mobile version