En anläggning i den ryska exklaven Kaliningrad, med drygt 30 meter höga sändarmaster, står bakom de frekventa störningarna i gps-signaler över Östersjön, som drabbar framför allt flygtrafiken i regionen. Det hävdar danska TV2 i en kartläggning.

Problemet som piloter upplever är att de antingen förlorar eller får missvisande gps-signaler (se grafik längst ner i artikeln). Nyligen beslöt det finländska flygbolaget Finnair att ställa in alla sina flyg till estniska Tartu fram till 31 maj. Orsaken var att man upplevt störningar i gps-systemet i luftrummet över Östersjön som tvingat plan att två dagar i rad vända tillbaka till Helsingfors. I regel har piloter flera hjälpmedel än bara gps för att navigera, men flygplatsen i Tartu har gps som enda system vid starter och landningar.

Estlands utrikesminister Margus Tsakhna var snabb med att klassa störningarna som resultat av ”jamming” – att någon aktivt skickat signaler för att störa gps-systemet. Tsakhna var dessutom tydlig med vilken främmande makt som låg bakom det.

– Ryssland vet mycket väl att den störning de orsakar är väldigt farlig för vår flygtrafik, sa ministern till det estniska public service-bolaget ERR.

Uttalandet har inte fått något bemötande från ryskt håll.

Finnairplanen hör till en rad flyg som drabbats över Östersjön. The Telegraph skriver exempelvis att tusentals brittiska flyg drabbats. Ett uppmärksammat fall under våren inträffade den 14 mars när ett plan med den brittiska försvarsministern Grant Shapps utsattes för jamming i 30 minuter, när Shapps flög hem från Gdansk i Polen.

Danska TV2 har med hjälp av analytikern Markus Jonsson tittat på var flygen befunnit sig när de utsatts för jamming. En stor del av fallen har inträffat i södra Östersjön, men även över sydöstra Sverige och stora delar av Polen och Baltikum. Enligt TV2 och Jonsson är det tydligt att störningssignalerna skickas ut från två platser, en i Kaliningrad och en nära Sankt Petersburg.

Enligt TV2 kan det handla om vapensystemet Tobol som man kallar ”topphemligt”. Även den estniska militäranalytikern Erik Kannike som analyserar data för den ukrainska militären tror att det rör sig om Tobol.

Share.
Exit mobile version