Det finns ingen tvekan om att valfusk ligger bakom resultatet i det venezuelanska presidentvalet. Inga utomstående personer eller valobservatörer har getts möjligheten att kontrollera resultatet. Den regimstyrda valmyndigheten har inte heller kunnat visa upp protokollen från de digitala valurnorna.

– Vi är allvarligt bekymrade över att det påstådda resultatet inte återspeglar den venezuelanska befolkningens vilja eller röster, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Oppositionen menar att deras kandidat Edmundo González vunnit valet med omkring 70 procent av rösterna. Den grundar sina uppgifter på tre olika vallokalsundersökningar som gjordes över hela landet under valdagen. Oppositionen har också lyckats komma över 40 procent av protokollen från valurnorna som visar att González fått 70 procent av rösterna mot Maduros 30 procent.

– Maduros regim måste förstå att resultatet är svårt att tro på. Det internationella samfundet och särskilt det venezuelanska folket, inklusive miljontals venezuelaner i exil, kräver total transparens, säger Chiles vänsterpresident Gabriel Boric i ett uttalande.

Att både regimen och oppositionen hävdar att de vunnit presidentvalet gör att det kan bli våldsamt i Venezuela. Om oppositionen ger sig ut på gatan är det troligt att regimen sätter in militären för att slå ned protesterna. Oppositionens enda hopp är att soldaterna vänder sina vapen mot regimen och ställer sig på folkets sida. Frågan är bara om de vågar.

Nicolás Maduro har tidigare straffat militärer som inte varit lojala mot regimen, vilket gjort att Internationella brottmålsdomstolen i Haag anklagar honom för brott mot mänskligheten. Det bryr sig Maduro inte om. Valfusket visar att han tänker fortsätta förvandla oljelandet till en internationell paria som endast kan ha relationer med länder som Ryssland, Iran och Nordkorea.

Undersökningar visar att om Maduro inte avsätts kommer en tredjedel av Venezuelas befolkning att lämna landet. Hälften av dem kommer göra det inom sex månader, vilket kan påverka det amerikanska presidentvalet. Demokraternas troliga presidentkandidat Kamala Harris har varit politiskt ansvarig för den gränsen de senaste tre åren och om situationen förvärras kan Donald Trump peka på att hon misslyckats med att minska migrationen.

Vad som också oroar är att Rysslands närvaro i Venezuela kan öka. Ryska oljebolag är redan på plats och ryska militära strateger hjälper den venezolanska försvarsmakten med utrustning.

Fakta.Åtta miljoner har redan lämnat landet

Sedan Nicolás Maduro tog över styret av Venezuela för elva år sedan har en fjärdedel av befolkningen, åtta miljoner människor, lämnat landet. De flesta har emigrerat till andra länder i Sydamerika, men många har också lyckats ta sig till USA och Spanien. För tio år sedan hade Venezuela en befolkning på 30 miljoner.

Läs mer:

Maduro utropar sig till vinnare i omstritt val

Share.
Exit mobile version