Läs också Jens Linders krönika: Striden står mellan mild och vild

Persisk saffranfisk med dillris

Denna rätt från Iran, mahi ba zafferan, har en underbar gul färg och en finstämd fyllig smak som jag föll pladask för. Jag tänker att många barn borde gilla den här av samma skäl som jag, som tycker om milda men mustiga smaker.

• Läs hela receptet här

Fakta.Hitta ingredienserna

Det är faktiskt inte särskilt svårt att få tag på smaksättare till asiatiska fiskrätter, som bockhornsklöverfrön, tamarind, kinesisk chilipasta eller chiliolja. Saknas en viss sort i den vanliga mataffären, är det bara att kolla in mindre butiker med asiatiska ingredienser, eller beställa på nätet.

Grillad makrill med ingefära och sesam

I Sydkorea får man ofta grillad eller stekt fisk till frukost. Det här är min hemversion lätt och snabb att laga och med enastående kraft i smaken. Och den funkar precis lika bra som lunch eller middag.

• Läs hela receptet här

Fakta.Ha koll på sorterna

Kolla alltid med Fiskguiden – sammanställd av Världsnaturfonden WWF – om fisken du funderar på att köpa är miljösnäll. Det kan också vara klokt att läsa på hos Livsmedelsverket om vilka fiskar man bör undvika på grund av miljögifter.

Chilifisk som i Sichuan

I Sichuan, i östra Kina, används en underbar metod för att laga till fisk. Man avslutar med att hälla kokande olja över kryddor som toppar rätten. Det här är min rationaliserade vardagsversion av en sådan soppgryta.

• Läs hela receptet här

Fiskcurry från Sri Lanka

Den här rätten lagas i tre steg. Först marineras fisken. Sedan kokas en massa ingredienser samman till en lös sås. Därefter läggs fisken i. Rätt så enkelt, alltså, att få till denna gryta mättad med aromer av kryddor, citrongräs och kokosmjölk.

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version