Spöregnet har just lugnat ner sig, men Södermalms torg vid Slussen har inte hunnit återbefolkas igen. Alltså en bra stund för att titta på den konstnärliga gestaltningen på den nya och omstridda stockholmska trafikknuten.

Eleonora Fors Szuba är sedan i höstas ny chef för Stockholm konst som ansvarar för den konstnärliga gestaltningen på Slussen. Hon pekar ut det första verket, ”Fotnoter” av Per Mårtensson, som håller så låg profil att man skulle kunna missa det. Det kan ses som en historisk eller arkeologisk undersökning av Slussen. På Södermalms torg ligger 21 ”band” eller ”kassetter” nedsänkta i jämnhöjd med torgets stenbeläggning.

– Per har följt utgrävningarna här under alla dessa år som man har grävt på Slussen. Då har man ju hittat arkeologiskt material. Det har han lyft upp till markytan. Till exempel ser vi här kullersten från Södermalms torg, där vi står nu, som är från 1600-talet, säger Eleonora Fors Szuba.

I andra kassetter kan man se betong, stenar från en källare från 1270-talet och stångjärn, som var en viktig handelsvara vid Slussen på 1600-talet.

– Det är ju hisnande att 1300-talet och 1600-talet ligger här i markplan nu.

Konsten vid Slussen har haft en budget på 40 miljoner. Stockholms stad har ambitionen att följa 1-procentsregeln, där staden vid varje bygg- eller infrastrukturprojekt lägger en procent av byggkostnaden på konstnärlig gestaltning.

Trots att summan är hög så är ju 40 miljoner mycket mindre än en procent av kostnaden för Slussen, som beräknas till över 20 miljarder?

– Helt riktigt. Sedan är inte investeringen för konstprojekten indexuppräknad. Vi fick en budget för tio år sedan, sedan dess har ju Slussenbygget fördyrats utan att konstbudgeten räknats upp, säger Eleonora Fors Szuba som blev anställd när processen att välja ut konstverken sedan länge var avslutad.

Vi går ner för trapporna från torget till Vattentorget mellan Slussen och Gamla stan. Där står nu den första av två planerade dricksvattenfontäner utformade av designstudion Form Us With Love. Som en manifestation över stadens utmärkta dricksvatten böjer sig den modernistiska fontänen fram för att låta de passerande fylla på sina medhavda flaskor. Med en rörelse med handen framför en sensor börjar vattnet rinna utan att den törstige behöver röra vid fontänen.

Vandringen går vidare in under den en gång så omtalade Guldbron. I de kraftiga fästena under bron har konstnären Ebba Matz skapat verket ”Under tiden”, som invigdes redan för ett år sedan. Det är två kuriosakabinetter, glasmontrar av ett slag som var vanliga under 1600- och 1700-talen, där rika personer ställde upp prylsamlingar som kunde innehålla lite vad som helst.

– Även Ebba Matz har utgått från platsen och använt historiskt material som man funnit här, till exempel de här kanonkulorna och skärvorna. Men det är också mycket nutida glas – en referens till att det fanns ett litet glasbruk här en gång i tiden.

En Duchampsk flasktork och en trave med fejkböcker vittnar om att Ebba Matz gjort sitt verk med gott humör.

– Den där stora vita porslinsskärvan med hålen ser ju ut att vara en bit av en pissoar. Om man blir frustrerad och tycker att ”det där är ju inte museiföremål”, då får man tänka på att det här är ett konstverk, säger Eleonora Fors Szuba.

Mer konst än så här blir det inte vid Södermalmstorg och Vattentorget just nu – om man inte räknar de tillfälliga verken som dyker upp då och då på olika ställen.

I den byggnad som rymmer en rulltrappa mellan Södermalms torg och Vattentorget ska någon form av utsmyckning dock ta plats framöver. Detsamma gäller för Katarinatorget, som beräknas bli klart om ett par år. Vad det blir för konst där vill Eleonora Fors Szuba inte avslöja ännu.

I Slussens nya bussterminal arbetar konstnären Gunilla Klingberg på ett konstverk, med namnet ”Den röda tråden”. Det är golvet som passagerarna kommer att vandra över varje dag som får ett avancerat mönster i terazzo, som om en sjal var kastad över golvet. Det är inspirerat av sidenväverierna som låg på Söder förr. Klingberg har även gjort ett konstverk för en av väggarna, inspirerat av väveriernas hålkort.

Verken kan ses när bussterminalen öppnar nästa år.

Läs mer om Slussens framtid.

Share.
Exit mobile version