Vinterns världsmästerskap för parasportens längdskidåkare blir minst sagt ett speciellt sådant.

I mitten av februari avgörs de första VM-tävlingarna i italienska Toblach, men inte alla. VM-sprinten för paraåkarna kommer den här gången att avgöras i Trondheim i mars – samtidigt som skid-VM.

– Det visar på att det händer saker, bra saker. Det är ett framsteg och det måste på något sätt innebära att vi förhoppningsvis gör ett bra jobb inom parasporten, säger Zebastian Modin.

30-åringen är Sveriges främsta vinterparalympier och har många stora mästerskap och tävlingar i bagaget. Han menar att vinterns VM-upplägg är positivt på flera sätt.

– Det blir någon form av respekt. En kvalitetsstämpel att folk tänker att ”de kör på samma arena, samma dag”, säger Modin och fortsätter:

– Såklart synlighet också och allt sådant där, men sedan är det också viktigt att det blir synligt på rätt sätt. Och det tror jag verkligen att det här kan bli.

Fakta.Para-VM 2025 i längdskidåkning

12–14 februari, i italienska Toblach, avgörs alla VM-tävlingar förutom en. VM-sprinten avgörs i stället i norska Trondheim 4–5 mars, samtidigt som skid-VM (26 februari–9 mars).

Ser du det som ett steg i rätt riktning eller tycker du att det behövs mer?

– Man kan alltid hoppas på mer. Du kan ju säkert till exempel tänka dig att tjäna lite mer. Men samtidigt måste man se var man kom ifrån, och då är det här ett jävla uppsving.

– Det här fanns ju inte på kartan för några år sedan. Så det är en snabb och stor utveckling.

Hur upplever du uppmärksamheten generellt för er paraidrottare?

– Jag tycker det har hänt väldigt mycket under de åren jag har varit i det här. Bara det att vi har en pressträff i dag med massa journalister… Det är andra året vi är här men det är mycket större uppslutning nu, säger Zebastian Modin.

Paraalpinåkaren Ebba Årsjö har tidigare talat öppet om paraidrottarnas roll inom skidvärlden. I december 2023 sade hon bland annat till DN att Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) ”skiter i oss”.

Det integrerade VM-upplägget i Trondheim gäller endast längdskidåkningen, och således inte alpint som Årsjö tävlar i. När DN pratar med henne om världsmästerskapet märker man att det rör upp känslor.

– Det här hade vi kunnat prata om länge… Det är ju en idé som många av oss har, att vi skulle vilja följa damernas vanliga världscup. Att de lämnar kvar arenan några dagar efteråt, så får vi ta över. Som i Paralympics.

– Det hade ju varit guld, men så ser det inte ut just nu. Det hade hjälpt oss jättemycket.

Är det framför allt uppmärksamheten som hade hjälpt?

– Det är en av delarna. Det hade gjort att vi hade fått ännu mer media, det hade sett häftigare ut och de som kanske var där och bevakade hade kanske stannat kvar en till dag för oss.

– Men det hade också varit en annan arena som är mycket proffsigare.

Både Zebastian Modin och Ebba Årsjö är positiva inför framtiden när det kommer till parasportens roll inom skidvärlden – även om en förändring kan ta tid.

– Det händer ju mycket, nu är vi ju till exempel en del av Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet). Men det är en lång process. Man ska ändra på hur många gamla hjärnor tänker, säger Årsjö.

Zebastian Modin är inne på samma spår.

– Vi ska inte vara några ”tycka-synd-om-personer”. Jag vill att en paraidrottare ska kunna vara en vanlig person, som vem som helst. Men nu händer det saker och man måste kunna se det.

Läs mer här:

Ebba Årsjö: Internationella skidförbundet skiter i oss paraåkare

Share.
Exit mobile version