Venezuelas vicepresident Delcy Rodríguez förnekade under en presskonferens på måndagen att Spanien ”räddat” oppositionspolitikern. González flydde inte, underströk hon, utan tilläts fara efter ”ingående förhandlingar med den spanska regeringen”.

Hennes ord har generat den spanske utrikesministern José Manuel Albares, som först utmålade González ankomst till Spanien som resultatet av en djärv räddningsaktion. Spanien, säger Albares nu, begärde endast landningstillstånd för planet som förde González från Venezuela, där han var på flykt undan den beryktade säkerhetstjänsten Sebin.

Men inget utländskt flygplan kan landa i den venezolanska huvudstaden Caracas utan att uppge sitt ärende. Enligt vad DN erfar förhandlade länderna om villkoren för González avfärd. Som vanligt då Spanien och Venezuela måste lösa delikata problem sköttes det hela av det spanska socialistpartiets förre ledare, José Luis Rodríguez Zapatero, premiärminister 2004-2011.

Han har goda relationer till Venezuelas härskare Nicolás Maduro och ser sig som medlare mellan Venezuelas regim och oppositionen. Han har dock mist oppositionens förtroende.

Den spanske oppositionsledaren Alberto Nuñez Feijoo välkomnar beslutet att ge Edmundo González asyl. Men, säger han, ”Venezuelas regim är mycket belåten att slippa González. Vi borde inte behandla honom som en politisk flykting, utan som Venezuelas valde president. Varför slår inte vår regering fast att valet den 28 juli var ett stort fusk?”

En källa på spanska UD säger till DN att ”det är troligt att fler av Venezuelas oppositionspolitiker är på väg till Spanien”. Hundratals aktivister och ledare har gripits sedan valet, och många andra har gått under jorden.

Att exportera sina viktigaste motståndare till Europa och grannländerna är en beprövad taktik från regimens sida.

Läs mer: Henrik Brandão Jönsson: Venezuela håller på att bli som Belarus

Share.
Exit mobile version