När barnen samlas i stora grupper på förskolor och skolor i början av höstterminen är det högsäsong för huvudlössen. Krypen trivs i håret nära hårbotten och sprids från huvud till huvud.

– Huvudlössen verkar vara mest aktiva under sommaren. När barnen möts och sitter tätt intill varandra är risken större att man smittas, säger Elin Kimland, utredare på Läkemedelsverket.

Uppmaningen till föräldrar är tydlig: fram med luskammen. Oavsett om det finns misstanke om löss är det bästa sättet att förebygga spridning. I fjol frågade Läkemedelsverket 500 föräldrar om de luskammar barnen, och det visade sig att bara fyra av tio i undersökningen hade gjort det senaste året.

– Finkamma håret med en ljus luskam. Det kan behövas ett visst tålamod om det handlar om tjockt hår. Det är enklare med fuktigt hår, och det kan underlätta att ha i lite balsam, säger Elin Kimland.

Om levande löss upptäcks i håret ska barnet behandlas med ett lusmedel som innehåller dimetikon. Dessutom bör samtliga familjemedlemmar luskammas – och behandlas om levande löss hittas även hos dem.

Löss förekommer främst hos barn som går på förskola och i de lägre årskurserna i grundskolan, men även vuxna kan smittas.

Det finns produkter som säljs för att användas förebyggande, men dessa kan inte Läkemedelsverket rekommendera.

– Det finns inte tillräckligt stöd för att förebyggande behandling med lusmedel fungerar. Det finns också en risk för att man hoppar över luskamningen, som i grunden är den allra bästa metoden.

Löss har inget med hygien att göra och krypen trivs lika bra i smutsigt som i rent hår. Lössen kan inte heller spridas i sängkläder eller på möbler.

– Som en försiktighetsåtgärd kan man tvätta kepsar och hårborstar, men de överlever bara en kort tid utanför hårbotten så det är inte nödvändigt att tvätta till exempel alla lakan, säger Elin Kimland.

– Det du behöver för att bli av med lössen är luskam, lusmedel och lite tålamod.

Fakta.Huvudlöss

● De vuxna lössen är 2–3 millimeter långa och är gråa, bruna, svarta eller röda.

● Lössen kan göra att det kliar i hårbotten, men klådan kommer först efter 4–6 veckor. Den som nyligen smittats saknar ofta symtom.

● Behandla med lusmedel som innehåller dimetikon. Upprepa efter sju dagar.

Källor: 1177 och Läkemedelsverket.

Läs mer: Kikhosta ökar – så ska du tänka kring vaccin

Share.
Exit mobile version