Hösten 2015 sköt antalet asylsökande i höjden och Miljöpartiet, som då satt i regeringen, såg sig tvunget att gå med på åtstramningar i migrationspolitiken. Pressträffen där rösten brast för dåvarande språkröret Åsa Romson blev en symbol för hur smärtsam kursändringen var för MP.
Effekterna i opinionen sved också. Stödet föll brant och hamnade periodvis under riksdagsspärren. Partiet fick senare också skulden för de höga priserna på drivmedel och blev en måltavla för hårda angrepp från höger inför valet 2022.
Hösten 2024 blåser andra opinionsvindar. Stödet för Miljöpartiet är 7 procent avrundat uppåt i DN/Ipsos septembermätning. Man får gå tillbaka till januari 2016 för att hitta en lika hög notering i mätserien. Partiets väljarkår domineras alltjämt av högutbildade kvinnor i storstäderna.
MP lyckades väl i EU-valet, med en stark mobilisering av väljarna, men det är troligen inte enda förklaringen till partiets positiva trend, enligt Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
– En sådan effekt brukar klinga av ganska snart, säger han.
I stället pekar han på språkrörsbytet där Amanda Lind i våras tog över efter Märta Stenevi. Partiets kommunikation har sedan fokuserat mer på klimat och mindre på sociala frågor. Till bilden hör också att MP har fått eldunderstöd från många håll i sin kritik mot Tidöregeringens klimatpolitik.
Delvis sker MP:s framgångar på Socialdemokraternas bekostnad. S tappar för femte mätningen i rad och landar i september på den lägsta noteringen sedan valet, 31 procent avrundat nedåt.
Det skiljer numera bara tiondelar till valresultatet från 2022. Förändringarna från mätning till mätning har varit små, men det samlade tappet summerar till över 6 procentenheter jämfört med toppnoteringen för ett drygt år sedan. I det längre perspektivet har S tappat till samtliga oppositionspartier och i mindre grad till Moderaterna och Sverigedemokraterna.
Nicklas Källebring påpekar att den tidigare uppgången för S sammanföll med att regeringen hade det motigt med Natoprocessen och vallöften om elstöd och drivmedelspriser som drog ut på tiden. Nu har regeringen kommit bättre ut.
– Socialdemokraternas nedgång handlar nog inte bara om väljarna ser på dem utan också på att regeringen haft en del framgångar, säger Nicklas Källebring.
Under mätperioden har DN avslöjat att tvivelaktiga metoder har använts för att sälja lotter från S-ägda Kombispel. Det är dock svårt att dra slutsatser om vilka effekter det kan ha haft på partiets väljarstöd.
Sverigedemokraterna har en svagt uppåtgående trend i DN/Ipsos mätserie, med 21 procent i september. Det är tredje mätningen i rad som pekar uppåt för SD.
– Det kan konstateras att Kalla Faktas granskning av SD i våras inte har haft någon effekt på Sverigedemokraternas väljarstöd, säger Nicklas Källebring.
Moderaterna ligger still på 19 procent, ungefär i nivå med valresultatet 2022. De två andra regeringspartierna harvar på under eller i höjd med riksdagsspärren. Liberalerna får 3 procent avrundat nedåt, Kristdemokraterna 4 procent avrundat uppåt.
För Centern (5 procent) och Vänsterpartiet (9) innebär september bara marginella förändringar i väljarstödet.
På blocknivå betyder detta att avståndet mellan Tidöpartierna och oppositionen krymper till dryga 5 procent, att jämföra med 7 i augusti.
Läs mer:
Ekonomin inte längre stort bekymmer för väljarna
S-lotteriet: ”Lurar gamlingar som inte har pengar”
Så gjordes undersökningen
● Ipsos har genomfört 1 595 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 3-15 september. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 350 intervjuer via telefonsamtal och 427 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. 818 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar. Andelen osäkra var 12 procent.
● Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?
● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.