Företaget Hormonas hemmatest får precis plats i handen.

Vid en första anblick påminner den lite om en febertermometer. Med locket av för den tankarna till ett covid-test.

När den kommer i kontakt med urin utkristalliseras nämligen ett eller två streck på mättavlan. Men i stället för ett virus mäter de tre stickorna östrogen, gulkroppshormon och follitropin. Resultatet kan utläsas efter femton minuter och patienten behöver inte ta något blodprov.

Det är banbrytande, säger bolagets vd Karolina Löfqvist, eftersom det enligt egen utsago är världens första hemtest för kvinnliga hormoner med svar inom så kort tid.

– Vårt mål är att följa en kvinna från första mensen till den sista. Genom att öka förståelsen för den egna cykeln kan du få hjälp med att stabilisera din cykel, lindra grov PMS, upptäcka ditt fertila fönster, se tecken på att du går in i klimakteriet. Ja, allt som påverkas av din hormonella cykel.

Hon grundade Hormona 2020 och senare anslöt barndomsvännen Jasmine Tagesson som medgrundare. Till en början arbetade hon på kvällar och helger vid sidan av heltidsjobbet som konsult.

– Sen peppade min pappa mig och sa att jag skulle testa i sex månader. Han lånade ut pengar så att jag kunde ta ut en lön och satsa fullt ut. Den sjätte månaden fick jag in en investering och kunde betala tillbaka allt direkt.

Idén är sprungen ur hennes egen erfarenhet. Det tog henne tre år att diagnostiseras med hormonell obalans.

– Jag började tappa hår, gick upp i vikt. Trots att jag alltid varit aktiv orkade jag plötsligt inte springa en kilometer utan att stanna, jag blev så andfådd. Flera läkare trodde att det var på grund av stress och de tyckte att jag skulle äta antidepp. Det var inte förrän jag träffade en specialist i Bryssel som jag fick rätt hjälp.

I dag har Hormona 30 000 användare globalt. En majoritet finns i Sverige samt USA och den typiska kunden är mellan 28 till 40 år.

Intäkterna kommer från en betalversion av appen, där de bland annat kan följa sina symptom under en menscykel. Till hösten släpps de tre hemmatesten.

Hur bra är kvalitén på ett sådant test jämfört med ett som görs i labbmiljö?
  – Just nu är vi likvärdiga det resultat du kan få från ett hemmablodtest i fingret. Vi kommer att genomföra studier på våra test och titta på både blod och urin. Vår förhoppning är att resultaten ska vara likvärdiga de som görs i ett labb.

Karolina Löfqvist hoppas att lanseringen kan bidra till att öka allmänhetens kunskap om kvinnliga hormoner, ett område hon beskriver som förbisett ur flera perspektiv.

– I dag kan det ta sex till åtta år för en kvinna med PCOS att få en diagnos. Det är många som lider i onödan. Forskningen är eftersatt och vi vet än i dag väldigt lite om hur våra hormoner påverkar oss.

Det hör också ihop med att intresset för att investera i kvinnohälsa varit lägre än inom många andra områden, säger hon.

– Statistiken visar svart på vitt att det är svårt för kvinnor att resa kapital. Och det är framför allt kvinnliga grundare som vill driva förändring när det gäller kvinnohälsa.

Hormona har tagit in 25 miljoner kronor i riskkapital sedan starten. Att fortsätta övertyga investerare att satsa är en av deras största utmaningar framåt.

De har även skickat in en ansökan om ett globalt patent.

Hur har det varit att navigera i den här världen utan varken medicinsk erfarenhet eller från labb?

Karolina Löfqvist tackar sin okunskap.

– Det har hjälpt att vi har varit naiva. Hur svårt kan det vara? Såklart har det varit mycket svårare än vi först tänkt oss. Men vi har fått tag i rätt kompetens och kunnat komma långt på resan. Det är jag tacksam för.

Hormona

● Grundades 2020. Appen lanserades 2023.

● Har tagit fram en app och tre separata hemtest som med hjälp av urin kan analysera tre hormoner. Resultatet kan i sin tur användas för att förstå användarens hormonella cykel bättre, se när personen är fertil eller när den närmar sig klimakteriet.

● Har 12 anställda, inklusive grundarna.

● 30 000 användare använder appen varje månad, både gratiskunder och betalande användare.

● Siktar på att gå med vinst 2024.

● Vann 2023 Nordea Social Impact Award på Techarenan och Slush100 2021.

Hormoner

Menscykeln styrs av flera olika typer av hormoner.

Östrogen: Östrogener är en grupp könshormoner som finns hos kvinnor. Östrogener bildas i äggstockarna och styr bland annat menscykeln.

Gulkroppshormon: Kallas också för progesteron. Bildas i äggstocken efter ägglossningen.

Follitropin (FSH): Follikelstimulerande hormon stimulerar hos utmognaden av äggfolliklar och bildningen av hormoner, speciellt östrogener, i äggstockarna.

Källa: Ne.se

Share.
Exit mobile version