Många känner oro inför en förlossning. I sin bok ”Föda utan rädsla” från 2009 delar Susanna Heli med sig av sina fyra mest effektiva verktyg som hjälper att undvika stress och rädsla i förlossningssituationen. Med hjälp av andning, avspänning, rösten och tankens kraft är målet att röra sig bort från rädsla mot trygghet så att förlossningen kan bli en positiv och stärkande upplevelse för den födande och dess partner.

Men det är lätt att glömma allt man har läst när värkarna börjar, menar Susanna Heli. Med nya ”Profylaxboken” (Bonnier Fakta) hoppas hon att fler ska kunna omsätta teorin i praktiken.

Varför finns det en så utbredd förlossningsrädsla?

– Vi förstår inte kroppen, förlossningen och det fysiska arbete som vi behöver göra, och då blir vi rädda, säger Susanna Heli och lägger till att många i dag är svagt rustade för att tackla utmaningar.

– Många saknar i dag tillit till sin egen förmåga att hantera saker som är tuffa eller svåra.

Ett sätt att närma sig rädslan är att förstå hur man på bästa sätt förbereder sig inför att föda ett barn. På samma sätt som man kan förbereda sig inför att springa ett maraton – eller klättra upp på ett berg.

Men till skillnad från de båda aktiviteterna är barnafödandet inte viljestyrt. Vid en förlossning så föds ett barn, oavsett. Då måste man kunna hantera starka känslor och smärta.

– Du behöver förstå din kropp och att det inte är något som händer utanför dig. Du behöver förstå det fysiska arbetet och att kroppen har en plan och att du i det här arbetet är redo att ta emot ditt barn, säger hon.

Fakta.Förlossningsrädsla

De flesta gravida upplever en viss grad av oro, rädsla och ångest inför förlossningen. I Sverige rapporteras svår förlossningsrädsla hos 14 procent av gravida kvinnor.

Förlossningsrädsla kan bero på många olika saker som exempelvis en osäkerhet inför att man klarar att föda ett barn, en rädsla att förlora kontrollen, jobbiga minnen från sjukhus eller att tidigare ha upplevt en jobbig förlossning.

1177 rekommenderar den som är rädd inför en förlossning att kontakta en barnmorskemottagning. De flesta sjukhus har en speciell mottagning för förlossningsrädsla eller specialutbildad personal.

Källa: SBU och 1177

Och det har, lyfter Susanna Heli, ingenting att göra med om du föder vaginalt eller med kejsarsnitt, hemma eller på sjukhus, med bedövning eller utan.

– Det har ingen betydelse för du behöver ändå hantera din förlossning inom dig och känna att du, med rätt verktyg, kärlek och stöd, kan möta den förväntade smärtan, som ju leder till något positivt, och växa med upplevelsen.

Något som också behöver få vara viktigt i förlossningssalen.

– Vi har ibland ett så objektivt sätt att se på födande att vi glömmer bort att den subjektiva upplevelsen är helt annorlunda. Det är meningslöst att fokusera på hur öppen man är om man lämnas i stress och rädsla och har svårt att hitta faserna och istället blir utmattad och uppgiven, säger Susanna Heli.

Att hon ville jobba med födande insåg hon i samband med sin första förlossning. Hon fick panik under förlossningen när smärtan överrumplade henne, trots att hon känt sig stark och peppad inför. Sedan dess har hon vigt sitt yrkesliv åt att stötta andra.

– Förlossningsupplevelsen kan påverka årtionden efter en förlossning. Rädsla påverkar inte bara det medicinska utfallet och hur förlossningen går utan påverkar den födande kvinnans hela liv, hur hon upplever sig själv och sitt föräldraskap.

En negativ upplevelse kan leda till att man inte vågar föda fler barn, ökar risken för post-partum depression och kan leda till svårigheter med amning eller anknytning. Alla allvarliga komplikationer, menar hon.

– Vi är bra på att ta status på cervix men inte jättebra på att hålla koll på den känslomässiga statusen och att den födande lämnar sin förlossning med den bästa upplevelsen, även om förlossningen inte är perfekt

Fakta.Profylax

Ordet profylax betyder ”förberedelse” och i dag används det för att förbereda sig inför en förlossning. En del av det är exempelvis att man med andning kan hantera värkarna men under profylaxträning lär man sig många olika verktyg för att hantera en förlossning.

Share.
Exit mobile version