Under 1900-talets första hälft kallades höstlovet för potatislov. Barnen var lediga från skolan för att hjälpa till hemma på gården – inte för att vila – när potatisen skulle skördas.

Nu är det andra tider, och många familjer vill passa på att göra aktiviteter tillsammans när barnen är lediga. I år kan det dock bli en dyr vecka, i synnerhet för dem som vill resa bort. Siffror från Statistikmyndigheten (SCB) visar att flera vanliga höstlovsaktiviteter är betydligt dyrare nu, än vad de var för fem år sedan.

Enligt Magnus Hjelmér, Ica-bankens vardagsekonom, har hotellpriserna ökat på ett sätt som främst drabbar privatpersoner.

– Prislappen för att bo på hotell under helgen har ökat dubbelt så mycket som priset för att göra det på en veckodag. Det gynnar inte privatpersoner, som är de som oftast bor på hotell på veckoslutet, säger han.

Det har också blivit dyrare för människor att transportera sig till hotellen de eventuellt ska bo på. Sedan 2019 har tåg- och bussbiljetter blivit 20 respektive 27 procent dyrare. Men, det finns ett spartips för de familjer som vill göra en utflykt under höstlovet.

– De flesta tågbolag i Sverige har familjebiljetter som kan vara prisvärda, och vissa erbjuder till och med gratis resor för barn. Det kan vara värt att titta närmare på det om man vill resa bort, säger Magnus Hjelmér.

Stannar man hemma under höstlovet finns det annat man kan göra för att spara pengar. Undvika att sätta sig på ett kafé, till exempel. En kaffe på stan kostar nästan 15 procent mer än för fem år sedan, och kaffebrödet har blivit närmare 30 procent dyrare.

– Börjar man räkna på det ser man snabbt att det finns mycket pengar att spara på att baka hemma. Och det är en kul aktivitet att göra tillsammans med barnen, avslutar Magnus Hjelmér.

Fakta.Prisökningen för vanliga höstlovsaktiviteter

Procentuell prisökning mellan september 2019 och september 2024.

Godis (konfektyr): 30,7

Järnvägsresor: 20,6

Långfärdsbuss: 26,7

Biobiljett: 14,8

Teaterbiljett: 7,5

Museer: 40,7

En kopp kaffe: 14,3

Kaffebröd: 29,1

Stugbyvistelse: 31,0

Hotellrum vardag: 14,8

Hotellrum veckoslut: 28,4

Källa: Statistikmyndigheten SCB

Share.
Exit mobile version