Höjda räntor och stigande driftskostnader har pressat bostadsrättsföreningar de senaste åren. Men trots att räntan nu är på väg ner finns det fortsatta behov av att höja avgifterna. Det menar HSB Stockholm som har analyserat läget för cirka 650 föreningar i Stockholmsområdet.

För samtidigt som räntan sjunker har många föreningar bundna lån som löper ut, och när de läggs om sker det till betydligt högre ränta än tidigare. Över tid bör man räkna med en snittränta kring 3 procent, menar Cecilia Jutell, chef för analys och rådgivning vid HSB Stockholm.

– Man ska inte ropa hej nu bara för att räntan sänks. Det finns fortfarande ett behov av att fortsätta arbeta med avgiften, säger hon.

Majoriteten av HSB:s föreningar i Stockholm har inte aviserat någon avgiftshöjning för 2025. Och utslaget på samtliga föreningar som ingår i statistiken är den genomsnittliga avgiftshöjningen blygsamma två procent.

Det betyder att kostnaden för framtida underhåll i många fastigheter blir ett problem som får hanteras av kommande styrelser.

– Att ha ett för lågt sparande behöver inte betyda att ekonomin inte går runt. Det betyder att man inte förbereder för framtida underhåll. Om man inte sparar tillräckligt i dag kommer man inte kunna amortera tillräckligt på lånen, och tvingas ta nya lån när åtgärderna behöver utföras, säger Cecilia Jutell.

För bostadsköpare blir det därför extra viktigt att syna föreningars årsredovisningar för att få en bild av hur sparandet ser ut, samt vilka underhållsåtgärder som väntar runt hörnet.

– I genomsnitt ligger sparandet alldeles för lågt, och där behövs fortsatta avgiftshöjningar för att jobba upp det.

Faka. Så många höjer avgiften

HSB Stockholms statistik bygger på uppgifter från cirka 650 bostadsrättsföreningar.

44 procent höjer avgiften vid årsskiftet. Motsvarande siffra föregående år var 59 procent, och året dessförinnan 57 procent.

Den genomsnittliga avgiften höjs med 2 procent, jämfört med 6 procent ifjol, medan snittet bland de föreningar som höjer avgiften är 6 procent.

Högsta enskilda höjning är 50 procent.

Fakta.Föreningars sparande

En bostadsrättsförening bör ha ett sparande för att klara av framtida kostnadsökningar och underhåll.

Sparandet är det som återstår efter kostnader och avskrivningar, och redovisas per kvadratmeter yta i föreningen.

Riktvärden för sparande per år är enligt HSB:

Högt sparande: > 301 kr/kvm

Måttligt till högt sparande: 201 – 300 kr/kvm

Lågt till måttligt sparande: 121 – 200 kr/kvm

Mycket lågt sparande: < 120 kr/kvm

Läs mer: Zlatans hyresgäst får bo kvar

Share.
Exit mobile version