Pia Dolk är en van hundägare och hon såg att Malibu hade tandproblem.

– Man såg att det var svullet och infekterat. Hon har haft problem med tänderna förr så jag förstod vad det var, berättar hon.

Hon tog Malibu till en djurklinik i Norrtälje och försökte få besked om vad behandlingen skulle kosta. Men någon exakt prislapp kunde receptionen inte ge Pia Dolk – annat än att det kunde bli allt mellan 8 000 och 16 000 kronor.

– Det är en himla skillnad på 8 000 och 16 000, konstaterar Pia Dolk.

När hon undrade om inte en veterinär bara kunde titta på hunden och ge en bedömning så fick hon besked att det också skulle kosta ”ett antal tusen”.

Pia Dolk har en väninna i Spanien som tog reda på vad det skulle kosta att behandla hunden där.

– Det skulle bli max 280 euro, knappt 3 000 kronor. Och då ingick operation, sövning, blodprov och behandling av tandsten, säger hon.

Med flyg tur och retur för husse och Malibu gick hela kostnaden på runt 6 000 kronor. Paret Dolk har en bostad i Spanien så de slapp övernattningskostnader.

– Men jag kollade faktiskt vad ett vandrarhem skulle kosta – mellan 300 och 400 kronor per natt.

Svenska Magasinet, en gratistidning för svenskar bosatta i Spanien, har låtit göra en jämförelse av veterinärkostnader i Spanien och Sverige. (De svenska kostnaderna är ungefärliga snittpriser hos djursjukhus och de kan finnas stora variationer.)

Skillnaderna mellan länderna är stora. Några exempel:

Kastrering av tik: 11 000 kronor i Sverige, 1 600 kronor i Spanien.

Utdragning/lagning av tand: 5 800 kronor i Sverige, 700 kronor i Spanien.

Veterinär särskild konsultation: 2 200 kronor i Sverige, 630 kronor i Spanien.

Pia Dolk har tre hundar och har haft egna hundar sedan slutet av 1990-talet. Och hon har märkt hur veterinärkostnaderna under senare år har skjutit fart.

Det är något som gör henne upprörd.

– Många har inte råd och då blir djuren lidande, säger hon.

Men hur är det med försäkringar?

– De täcker en del, men de har också gått upp kraftigt i pris.

– Jag har en försäkring som täcker upp till 60 000, men många har försäkringar som bara täcker upp till 20 000. Händer det något så äts 20 000 upp väldigt snabbt på ett veterinärbesök. Är det något akut med inläggning på sjukhus är det direkt 20 000–30 000, säger Dolk.

Pia Dolk har inga invändningar mot att betala för djurvård, men hon vänder sig mot vad hon ser som orimliga kostnader som stigit mycket snabbt.

– Klart att man måste betala, inga problem där. Men det ska vara inom rimliga gränser, säger hon.

Share.
Exit mobile version