Redan en halvtimme innan båten Handala dök upp i hamninloppet åkte flera mindre båtar, smyckade med Palestinas röd-vit-svart-gröna flagga, runt vid kajen.

Ship to Gaza avgick nyligen från Norge och har på sin väg mot Malmö angjort flera svenska hamnar. Ombord finns aktivister och kulturpersonligheter. Målet, om än kanske bara på pappret, är att åka hela vägen till Gaza, något som dock förutsätter garantier från Israel att båten inte attackeras.

– Vi är vanliga människor från flera länder som står samman i ett syfte: att bryta den illegala blockades av Gaza, sa Jeannette Escanilla från en tillfällig liten scen som ställts upp i Malmös hamn.

Från scenen kom det tal och musik, både från Nynningen, Stefan Sundström och Malmöbon Mikael Wiehe, alla med ett långt engagemang för Palestina, och i sammanhanget yngre förmågor som reggaemusikern General Knas.

Ship to Gazas besök i Malmö är speciellt då Eurovision pågår i staden, ett evenemang som i mångt och mycket överskuggats av protester mot Israels deltagande.

– Vi är här i Malmö för att delta i fördömandet av Israels deltagande i Eurovision song contest, sa Jeannette Escanilla.

Eurovisionveckan har pågått i några dagar men det är först under torsdagens direktsända semifinal nummer två som Israels bidrag gör entré i tävlingen. Torsdagen är också dagen för de stora demonstrationerna mot Israels deltagande, den största väntas locka över 20 000 deltagare.

– Vi kommer att uttrycka vår åsikt lugnt och fredligt på samma sätt som vi gjort i sju månader. Israel är inte välkomma här i Malmö, det oavsett om det handlar om musik, sport eller något annat, säger Nabil Abduhl Majid.

Han ingår i det kluster av 66 organisationer som under parollen ”Stoppa Israel” organiserar de två stora demonstrationerna under tävlingsdagarna, torsdag och lördag.

– Vi har haft en bra dialog med polisen och vi har medvetet valt att inte demonstrera vid arenan. Folk har blivit bra på att uttrycka sin åsikt utan våld, säger han inför torsdagens demonstration.

Ship to Gaza seglar vidare under torsdagen.

Share.
Exit mobile version