Det är den så kallade Ramsteingruppen, eller Kontaktgruppen för Ukrainas försvar, som samlades i Bryssel under fredagen för nya samtal om militärt stöd till Ukraina. Representanter från 40 länder har åkt dit, både Natomedlemmar och andra länder som är allierade med Ukraina. Även USA:s försvarsminister Pete Hegseth var med på länk. Under förra mötet i februari avböjde Washington sin medverkan, enligt Kyiv Post.
Enligt den tyska försvarsministern Boris Pistorius är anledningen till att Hegseth enbart närvarar digitalt en fråga om ”schema snarare än prioriteringar”, skriver The Telegraph. Under sin medverkan ska Hegseth dock ha kommit med några ”intressanta och korrekta påpekanden” om vad européerna har gjort sedan kriget inleddes, fortsätter Pistorius.
Den nya Trumpadministrationen har gjort en helomsvängning när det kommer till USA:s inställning till att stötta Ukraina militärt och har ännu inte godkänt något nytt stödpaket till Kiev. I stället har man velat mäkla fram ett fredsavtal tillsammans med Ryssland.
Storbritannien och Norge presenterade nya stödåtgärder under mötet. Paketet uppgår till ett värde om 5,7 miljarder kronor, och innehåller pengar till bland annat hundratusentals drönare, stridsvagnsminor och nya radarsystem, enligt AP. Även pengar som ska gå till reparation och skötsel av bepansrade fordon som redan skickats till Ukraina. Enligt Pistorius ska man även diskutera Ukrainas förfrågan om att få licens för att producera robotar på ukrainsk mark, skriver The Guardian.
Tyskland kommer också att skicka ett stödpaket innehållande luftvärnssystem av typen Iris-T, bepansrade fordon, robotar och artilleri, skriver Kyiv Post. Innan mötet gick både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och den ukrainske försvarsministern Rustem Umerov ut med att Ukrainas största prioritet just nu är luftförsvar, till exempel det moderna robotsystemet Patriot. Tyskland kommer däremot inte att kunna skicka ytterligare robotsystem av typen Patriot när landet själv väntar på leveranser av dessa, enligt Pistorius.
Ryssland måste förstå att Ukraina är kapabelt till att fortsätta strida, säger Pistorius efter ett av mötena i Bryssel.
– Givet Rysslands fortsatta aggression mot Ukraina måste vi medge att all fred i Ukraina verkar vara utom räckhåll inom den närmsta framtiden. Vi kommer att försäkra oss om att Ukraina kommer att fortsätta att gynnas av vårt fortsatta, enade militära stöd, säger Pistorius enligt Reuters.
Stödet från Natoallierade uppgår denna gång till 21 miljarder euro, eller närmare 234 miljarder kronor, enligt Healey.
Ramsteingruppen startades av USA:s tidigare försvarsminister Lloyd Austin 2022 efter att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. Tillsammans har gruppen bidragit med 126 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina från runt 50 länder.