Översvämningarna har slagit hårt mot delstaten Rio Grande do Sul i södra Brasilien. Hundratals kommuner har utlyst nödläge och evakueringen har försvårats av de kraftiga återkommande skyfallen. Många av de som flytt miljonstaden Porto Alegre har tvingats göra det till fots.

– Vi har varit utan vatten i tre dagar och först nu har jag fått en filt. Jag är med människor jag inte ens känner, jag har ingen aning var min familj tagit vägen, säger Porto Alegre-bon Ricardo Junior till Reuters.

Nya satellitbilder visar hur stora delar av delstatens huvudstad ligger under vatten. I de norra delarna av staden syns hur vägarna och delar av bostadsområdena försvunnit under vattenytan.

Minst 90 personer har dött i översvämningarna. Samtidigt fortsätter sökandet efter 131 personer som saknas. Mer än 150 000 personer har fått sina hem helt eller till delar förstörda, enligt brasilianska myndigheter.

Samtidigt har fem av Porto Alegres sex reningsverk slutat att fungera och borgmästare Sebastião Melo har uppmanat befolkningen att bara använda kranvatten i nödfall.

– Vi går igenom en naturkatastrof utan motstycke och alla måste hjälpa till, säger han på en pressträff, rapporterar AP.

Läs mer:

Skyfall väntas förvärra dödliga översvämningar i Brasilien

Organisation varnar: Går mot rekordår för denguefeber

Nytt värmerekord i april – elfte månaden i rad

Share.
Exit mobile version