– Det är på tiden att maten som skapat vårt samhälle får den uppmärksamhet den förtjänar, tycker Pontus Frithiof.

Han är initiativtagare till projektet där förhoppningen är att såväl hemmen som svenska krogar, storkök och dagligvaruhandeln denna dag ska fokusera på den klassiska svenska maten, på samma sätt som kanelbullens dag 4 oktober (ursprungligen ett initiativ från Hembakningsrådet) blivit en snackis.

Vad är husmanskost är har projektgruppen inte riktigt definierat.

– Det kan nog vara olika beroende på vem man frågar, säger Peter Kjellberg, vd för White Guide. För vår del handlar det om en önskan att återupprätta en svensk mattradition – från biff Rydberg till kåldolmar.

Husmanskostens främste förespråkare är Tore Wretman. 1967 gav han ut boken ”Svensk husmanskost” som blivit ett rättesnöre för många kockar. Men även husmanskosten är stadd i förändring och i dag uppfattas nog spagetti med köttfärssås och korv stroganoff som minst lika självklara husmansrätter som rotmos och stekt salt sill.

– Husmanskost är inte ett statiskt begrepp, utan måste kunna utvecklas, tycker Peter Kjellberg men erkänner att hans blick på husmanskosten till viss del är nostalgisk.

Så vad ska du äta den 26 februari?

– Jag hoppas få äta öländska kroppkakor med rökt fläsk, lingon och en klick smör, säger Peter Kjellberg.

Share.
Exit mobile version