Eurovision står för dörren och för många kan det vara en chans att tjäna en extra hacka på att hyra ut sin bostad. Men det gäller att vara försiktig och ha koll på vad som gäller – annars kan det stå dig dyrt.

Margaretha Söderström är kommunikationschef på MKB Fastigheter som dominerar en tredjedel av hyresmarknaden i Malmö – och deras budskap är glasklart.

– Det är inte tillåtet att hyra ut under Eurovision och vi skulle aldrig godkänna en sådan ansökan. Det är för kort tid och vi tillåter inte alls uthyrning för hotellverksamhet, säger hon.

Med det sagt kan det finnas de som provar ändå.

– Jag förstår att det kan verka lockande men man ska vara medveten om att man riskerar att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta.

MKB har en specialgrupp som arbetar med ”oriktiga hyresförhållanden” som dragit tillbaka över 1 000 hyreskontrakt under de senaste fem åren. Utöver att själva leta annonser på nätet förlitar de sig på tips från omgivningen och grannar.

– Det kan vara att det står fel namn på dörren, att posten går i retur eller att något annat är fel, säger Margaretha Söderström.

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att priserna på alla typer av boenden steg så snart det stod klart att Eurovision hamnade i Malmö.

– Det är fullt tryck på alla fronter, det ser vi på annonserna, säger Roger Höög och varnar för att den som tar ockerpriser kan bli återbetalningsskyldig.

Det finns också dem som rundar eventuella uthyrningsstopp genom att hyra ut till inneboende, eftersom det inte kräver något tillstånd, enligt Roger Höög.

Han manar dock till försiktighet.

– Jag tror man ska utgå ifrån att det görs kontroller och att de stora fastighetsägarna sitter och kollar på Blocket, säger Roger Höög.

Kenny Fredman är Samhällspolitisk chef på intresseorganisationen Bostadsrätterna som samlar runt 9 700 bostadsrättsföreningar. För att få hyra ut i andra hand måste en medlem söka tillstånd hos sin styrelse och det har kommit in en del frågor om Airbnb inför Eurovision, berättar han.

En del föreningar har gått ut med information till boende om att det nekar ansökningar om att hyra ut.

– Generellt sett är bostadsrättsföreningar skeptiska till korttidsuthyrningar, säger Kenny Fredman.

Enligt lag finns ett antal faktorer som gör att styrelsen kan ge godkänt till andrahandsuthyrningar och det innefattar exempelvis provsammanboende, längre utlandsvistelse och studier på annan ort.

– Korttidsuthyrning för att tjäna pengar är inte ett giltigt skäl. Anledningen till att bostadsrättsföreningar håller sig till vad lagen anger handlar om att ha ett tryggt boende utan att det vistas okända människor i huset, säger Kenny Fredman.

Han tillägger att det såklart kan finnas föreningar som är mer generösa.

Även vid uthyrning av bostadsrätter finns faktorer att ta hänsyn till. Det ska vara en kostnadsbaserad hyra, där du utifrån marknadsvärdet lägger på ett par procent på Riksbankens referensränta. Där tillkommer även månadsavgifter, driftkostnader och eventuella ytterligare avgifter.

– Samma sätt att räkna gäller vid korttidsuthyrningar. Uthyraren får helt enkelt dela månadshyran på det antal dagar som månaden har. Men då är det ofta utan föreningens tillstånd, tänk Airbnb, och ”andrahandshyresgästen” bryr sig kanske inte utan betalar den annonserade hyran, säger Kenny Fredman.

Och det kan vara bra att hålla koll på försäkringen.

För den som hyr ut sin bostad täcker den vanliga försäkringen i regel eventuella skador som kan uppstå, enligt Jenny Rudslätt som är Skadechef på IF.

– Men då och då kommer det situationer där det vandaliserats och förstörts och dina rättigheter begränsas om du gett någon tillåtelse att vistas i ditt hem, förklarar hon.

Det kan också bli problematiskt om det försvinner saker.

– Om du låter personer vistas i ditt hem kan du sedan inte hävda att någon obehörig varit där och stulit, har du släppt in någon bär du en risk att någon stjäl, säger Jenny Rudslätt.

Under Eurovision kommer många människor från andra länder, vilket kan göra bakgrundskontrollen svårare, enligt Jenny Rudslätt.

Incidenter som kan leda till att ersättningen sätts ned är exempelvis bristande aktsamhet när någon glömt att stänga av droppande vatten.

– Den kan vara så att du vill rikta försäkringen mot den som hyr, då gäller det att den personen har försäkring med hemskydd.

Uthyrning och försäkring

För att hyra ut din hyresrätt eller bostadsrätt krävs godkännande från föreningen eller hyresvärd. Uthyrning av privatbostad/villa kräver inget tillstånd. Den som hyr ut en hyresrätt får ta ut samma hyra den själv betalar, plus max 15 procent av hyran, för exempelvis möbler.

Vid uthyrning av privat bostad ska hyran inte vara påtagligt högre än summan av kapitalkostnaden och driftskostnaden. Med driftkostnader menar exempelvis elkostnader, internet och ersättning för möbler. Skatt kan tillkomma om intäkterna överstiger 40 000 kronor per år.

Den som hyr en hyresrätt i andra hand kan ha rätt till återbetalning om hyran varit för hög. Hyresgäster i en bostadsrätt kan pröva fallet i Hyresnämnden men ej få hyran retroaktivt.

Hemförsäkringen skyddar ditt hem men det finns tilläggsförsäkringar vid uthyrning. Hemförsäkringar gäller för stöld och skadegörelse om någon olovligen tar sig in i din bostad. När du hyr ut hela eller delar av din bostad gäller inte din hemförsäkring om hyresgästen stjäl eller skadar dina saker eftersom du gett honom eller henne tillstånd att vara i din bostad.

Den som hyr bör ha en egen hemförsäkring, exempelvis i fall krav riktas vid eventuell skadegörelse eller saker blir stulna.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling/IF, Sveriges Domstolar.

Share.
Exit mobile version