Anton Nilsson hade tänkt ut allt. Först plugg i Spanien, sen vidare till jobb i Chile och avrunda med en kort semester i Colombia. 20 månader skulle han vara borta och behövde därför hyra ut sin lägenhet i centrala Helsingborg.

Han fick napp på en annons han lagt ut i en Facebook-grupp.

– Hyresgästen var trevlig. Jag fick se hans anställningsavtal och lönespecifikationer, han hade goda referenser och vi har till och med några gemensamma vänner, säger Anton Nilsson.

Uthyrningskontrakt skrevs på. Allt rullade på, hyran kom in i tid varje månad och hyresgästen var hela tiden nåbar. Men mot slutet av uthyrningsperioden blev det helt tyst.

Anton Nilsson var i Colombia och skulle snart åka hem. Då blev han knivrånad, bestulen på alla pengar, mobiltelefon och dator.

– Mitt i det kaoset kände jag bara, nej nu vill jag bara hem, säger Anton Nilsson och drar ett djupt andetag.

Väl tillbaka i Helsingborg, vet Anton Nilsson ännu inte hur han ska få tag på nycklarna till lägenheten, hyresgästen går inte att skriva till och svarar inte heller på telefon.

Anton Nilsson chansar ändå, går hem och hittar då nycklarna i brevlådan. Den 1 juli vrider han om nyckeln i låset och öppnar dörren. En fruktansvärd stank slår emot honom och när han tänder upp i hallen får han se något som han beskriver ”som ett rent jävla helvete”.

– Jag var så trött av resan och det var mitt i natten, jag försökte ta ett varv här, men jag kunde knappt ta in vad det var jag såg.

Sopor, burkar, fimpar och matrester låg öppet överallt. Allt hade möglat och satt sig på väggarna. Spindelväv i taket.

– Jag blev så chockad. Det var så fruktansvärt hemskt. Allting raserades. Det blev bara helt mörkt.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Lägenheten behövde saneras. Anton Nilsson lämnade direkt, bodde över hos vänner, tog kontakt med försäkringsbolaget men fick till svar att de inte kommer att bekosta saneringen. Och hyresgästen hade som gått upp i rök. Ingen verkar veta vart han tagit vägen.

Peter Stark är jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Han tycker att det är viktigt att man som hyresvärd har koll på vad som står i försäkringsvillkoren, där det specificeras vad som av försäkringsbolaget kan och inte kan ersätta vid uthyrning av en bostad.

Går det som hyresvärd att skydda sig mot att hamna i en sådan här situation?

– Det gäller att vara förutseende, skriva ett hyreskontrakt som är noggrant formulerat och be hyresgästen betala en rejäl deposition, det är det viktigaste.

Hemförsäkringar gäller generellt för olyckor och oförutsedda händelser så som brand eller läcka, men täcker inte vanvård. Det enda man som hyresvärd kan göra för att få kompensation är att kräva ekonomisk ersättning för till exempel sanering, som i Anton Nilssons fall.

Men Anton känner att han gjort allt rätt. Har inte försäkringsbolaget något ansvar i en sådan situation?

– Både ja och nej, men mest nej tyvärr. Försäkringsbolagen kan inte försäkra allt.

Så egentligen är man ganska skyddslös i ett sådant här läge?

– Ja, tyvärr, han har ju ändå bjudit in någon i sitt hem, då är försäkringsskyddet väldigt begränsat.

Om man väl har hamnat i denna situation, vad kan man göra då?

– Det är då man ska ta depositionen i anspråk. Men den kanske inte räcker långt i just det här fallet.

Det är den 23 juli när DN besöker Anton Nilssons lägenhet och stanken finns kvar, trots att en av världens största städinfluerare är här och har städat i två dagar.

Hon har rest hit från Finland och heter Auri Kananen, hon städar i översmutsiga hem över hela världen – till alla hennes följares besatthet och förtjusning.

Hon har över 20 miljoner följare i sociala medier. Det är som att en städarnas motsvarighet till popikonen Madonna har kommit till lilla Helsingborg. Ett hem i veckan städar hon, helt gratis. Hon blir tipsad om olika familjer som kan behöva hjälpen genom sina kanaler. Ju äckligare och skräpigare, desto mer intresserad blir hon.

– Det var så jag fick veta vad som hänt Anton och nu är jag här, säger hon och ler stort.

Hon lyfter på sängen och skriker:

– Åh så tråkigt!

Varför tråkigt?

– Jag trodde att det skulle vara vidrigare, haha!

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Auri Kananen har ställt upp flera kameror och en stor lampa i Anton Nilssons sovrum och visar uppspelt hur hon fyller stora sopsäckar med skräp, hon gräver i högarna och skrattar.

– Det blir fantastiska före- och efterbilder här! Det är så tillfredsställande, tjuter hon av glädje medan hon sopar upp en hög av matrester och fimpar på vardagsrumsgolvet.

– Vasken i köket var bäst. Det var så fullkompligt groteskt och alldeles underbart att få göra den ren. It was crazy! Crazy fun!

Anton Nilsson ler förvånat.

– Det är helt galet. Jag fattar inte att det här händer mig, det är som att både det värsta och det bästa händer mig samtidigt, säger han och skrattar med.

Han börjar se ljuset, efter några riktigt tunga veckor. En minst sagt ovanlig sommar har han fått. När det bland vänner och bekanta först pratades om vad Anton Nilsson varit med om, drogs det igång som ett kompismaskineri runt honom. Ett gäng bestämde sig för att starta ett Gofundme-konto och samla ihop pengar för att hjälpa honom. Alla möbler och mycket av interiörerna är förstörda. Väggarna måste målas om, ugnen bytas ut, rörmokaren ska komma – inte ens toalettstolen går längre att använda.

Runt 90 000 kronor har kommit in, det har skingrat mörkret, berättar Anton Nilsson, med de pengarna tror han att han kommer långt.

– Jag är helt överväldigad av all hjälp och support, det är ofattbart, säger han och blir rörd.

Fakta.Tänk på det här när du hyr ut din lägenhet

Var noga med kontraktet. Tillträde, uppsägningstid, hyrestiden? Du som hyr ut har fullt ansvar för bostaden även när du inte är där, så var tydlig med vad som gäller.

Deposition ska täcka eventuella kostnader för skada som hyresgästen orsakar, eller om hyresgästen inte betalar hyran i tid.

Hyr du ut möblerat? Gör en inventarieförteckning över bostadens ägodelar så att du har koll.

Om du hyr ut längre än två år bör du göra en skriftlig överenskommelse med andrahandshyresgästen om att hen avstår från besittningsskyddet.

Källa: Swedbank. Hyresgästföreningen.

Läs mer:

Luktar det illa hemma? Här är städningens mest bortglömda platser

Fyra husmorstips för ekologisk städning

Share.
Exit mobile version