Vid ett stambyte i ett kategoriboende för synskadade erbjöds Marie Bergström, som föddes utan synnerver och ögon, en permanentflytt till ett boende som skulle uppfylla hennes behov.

När hon flyttade in upptäckte hon att lägenheten saknade anpassningar. Hon vände sig till Stockholmshem, som hade erbjudit flytten, som avvisade ansökan om installering av justeringar.

Niclas Sundell, Hyresgästföreningens förbundsjurist, säger att det är värdens skyldighet att se till att den nya lägenheten lever upp till alla Maries behov innan en permanentflytt av det här slaget kan erbjudas. Gör den inte det så har hyresvärden brustit i sin kontroll.

– Det måste ligga i överenskommelsen att hon ska ha en fungerande ersättningslägenhet utifrån sina funktionsnedsättningar. Det är en moralisk och sannolikt en juridisk förpliktelse. De verkar ha brustit i kontrollen av lägenheten som erbjöds.

Han hänvisar till Jordabalken 12 kapitlet, nionde paragrafen som säger att ”På tillträdesdagen skall hyresvärden, … tillhandahålla lägenheten i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet”.

För att kunna leva i den nya lägenheten har Marie begärt en spis med kännbara plattor och vred med klick, en duschstång eller ett större badkar, tvättmaskin och torktumlare i lägenheten alternativt punktskrift i tvättstugan.

– Hon har en absolut skälig begäran från Stockholmshem som borde kunna tillmötesgå hennes behov och önskemål. Hon har ju hamnat i en hopplös situation på grund av dem.

– En elspis av den äldre modellen som Marie behöver med plattor som man kan känna och vred som klickar borde finnas i Stockholmshems eget bestånd.

Stockholmshems ansvar faller hela tiden tillbaka på att de borde ha erbjudit henne en likvärdig lägenhet som den hon flyttar från, enligt Sundell.

– Det här är inte en godtagbar ersättningslägenhet för den uppfyller inte hennes krav. Det är där det har gått fel. Utifrån hennes dåvarande boende och deras kännedom om hennes funktionshinder borde de ha förstått vad hon behövde.

Hade han drivit fallet hade han aldrig nöjt sig med Stockholmshems representanters nej till Marie Bergström.

– Ett sån här felaktig hantering får inte stanna vid en enskild person längre ned i organisationen. Jag hade drivit det här högre upp för att utkräva ansvar av den som bestämmer. Frågan kan också prövas i Hyresnämnden efter en ansökan om åtgärdsföreläggande.

Stockholmshems kommunikationschef skriver i ett mejl till DN att de välkomnar en granskning av Hyresgästföreningen.

Läs mer: Blinda Marie förflyttades till en lägenhet utan anpassningar

Share.
Exit mobile version