På en betongpelare bredvid t-banestationen i Frais-Vallon finns en meny som någon skrivit med svart tuschpenna:

”Mach” (kokain), 50 euro per gram. Ursprungsland: Colombia.

”Shit” (hasch), 10, 30, 50 euro (beroende på kvalitet).

Tvåhundra meter därifrån sitter försäljarna och väntar vid ett höghus.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Inte en polis inom synhåll.

– Undvik att ta bilder i närheten av dem, säger Amine Kessaci och nickar mot försäljarna.

Han vet vad han talar om.

I december 2020 mördades hans äldre bror när han försökte lämna den kriminella världen. Då gick Amine Kessaci på gymnasiet. Han hade just grundat föreningen Conscience (Medvetande), vars mål är att förbättra situationen i fattiga, invandrartäta förorter – som här i Frais-Vallon i norra Marseille.

Nu, 20 år gammal, har Amine Kessaci gett sig in i politiken. Han är kandidat för vänsteralliansen Nya folkfronten.

– Jag är så stolt över min gamla elev, säger läraren Hanifa El Kolli, 60. Nu stoppar vi högerextremisterna!

– Ja, att stoppa Nationell samling är viktigt. Men vi måste också prata om det som är viktigt för folk här – som säkerheten, säger Amine Kessaci.

Förra året begicks 45 gängrelaterade mord i Marseille.

I år har våldsvågen avtagit något. Fem mord har ägt rum i Marseille sedan i januari. Polisen tror att det beror på att ett av gängen fått överhanden i kriget om marknadsandelarna. Men det kan ändras snabbt.

– Vår lösning är enkel. Vi behöver gå tillbaka till systemet med närpoliser som fanns tidigare, säger Amine Kessaci.

2003 satte den dåvarande inrikesministern Nicolas Sarkozy punkt för ett fem år långt försök med närpoliser i Frankrike – trots att kriminologer hävdade att det gett positiva resultat.

Närpoliser kan ge bättre relationer till invånarna, menar vänstern, vilket i sin tur skulle förbättra underrättelseinhämtningen och göra det möjligt att slå mot brottsnätverken.

– Nationell samling borde sluta prata om invandringen. För det är deras söner och döttrar som kommer hit och köper droger. Om de slutade med det kanske vi inte skulle ha någon droghandel alls, säger Amine Kessaci.

Det är ingen hemlighet att gängens kunder i många fall tillhör en välbärgad medelklass. ”Menyn” vid t-banestationen är avsedd just för dessa tillfälliga besökare.

Men Sebastien Soulé, som jobbat i många år som polis i Marseille, pekar ut laglösheten som grundproblemet. Han är kandidat för Marine Le Pens högernationalistiska parti Nationell samling.

– Det som behövs är en auktoritetschock. Och vi är de enda som kan stå för den.

Sebastien Soulé har själv åtalats för drogförsäljning – men senare frikänts. Det fallet inspirerade en omtalad spelfilm, ”Bac Nord”, som nu finns på Netflix.

I filmen tar sig poliserna stora friheter med lagen i kampen mot gängen.

– Det vi vill är inte att ge polisen straffrihet. Utan att lagen ska respekteras, säger han.

– Polisen går in i de här områdena ibland, men problemet är vad som händer sen. Vi måste få hårdare straff och snabbare domar. Straffrabatten för minderåriga måste avskaffas. Om man är 16 år och grips med en Kalasjnikov, ska det inte gå att hänvisa till att man är minderårig.

Den sortens budskap har gjort Nationell samling populärt i Marseille. Allt medan Emmanuel Macrons mittenkoalition – som av många ses som ansvarig – närmast försvunnit som politisk kraft.

I andra omgången av parlamentsvalet är det vänsteralliansen Nya folkfronten som nu står mot Nationell samling i många valkretsar i Marseille.

Samtidigt har brottsligheten blivit en viktig valfråga nationellt. Tv- och radiokanaler som Cnews, C8 och Europe 1 har ägnat mycket sändningstid åt situationen i Marseille i år. Dessa medier, som ägs av mediemogulen Vincent Bolloré, har en tendens att ge Nationell samlings problemformuleringar stort utrymme.

Tillsynsmyndigheten Arcom har fällt dem för partisk rapportering vid ett drygt 40-tal tillfällen på tre år.

Här är det få som har invandrarbakgrund.

– Folk har fått nog. När man åker in till centrala Marseille är det som att inte vara i Frankrike längre, säger 31-åriga Nelly Montes.

Hennes hårsalong ligger i centrum av något som närmast liknar en gammal fransk by – trots att den ligger bara tjugo minuters bilfärd från höghusen i Frais-Vallon.

– I de brott man hör om på tv är det alltid invandrare som ligger bakom. Många är dessutom utvisningsdömda, säger hon.

– Ja, det är skrämmande, svarar 73-åriga Colette Tetefort, som väntar på att håret ska bli kastanjbrunt.

Båda röstar på Nationell samling.

– I Marseille har vi ju länge haft invandrare, italienare, spanjorer… Men de arbetade, de respekterade Frankrike. De här, de gör ingenting, säger Colette Tetefort.

– Jag har arbetat sedan jag fyllde 14 år. Men de där får alla bidrag på en gång, säger Nelly Montes.

– De integrerar sig inte. Och de där slöjorna, varför ska de ha dem på sig?! Förklara det för mig. Varför ska de hålla på och jävlas med folk med sina slöjor? utbrister Colette Tetefort från sin stol i hårsalongen.

En spricka växer i Frankrike, och få märker den så tydligt som den här miljonstadens omkring 250 000 muslimer.

– En kvinnlig kund kommenterade min slöja i går och frågade hur länge jag ska stanna i Frankrike. Det har blivit mer av sånt de senaste veckorna, säger den 44-åriga marknadsförsäljaren Fatima Benaricha, som står vid tunnelbanan i Frais-Vallon.

– Jag sa att jag tänker stanna, att mina barn är födda här och är franska medborgare. Och att jag bott i Frankrike i 20 år och arbetat och betalat skatt hela tiden.

Hon skakar på huvudet.

– Man försöker skoja bort det. Men det är klart det känns. Nu har vi börjat fundera på vilket land vi skulle kunna flytta till om den där Jordan Bardella vinner. Kanada, kanske.

Fatimas dotter, 14-åriga Manar, ser tankfullt på sin mamma.

– Det är konstigt, jag är ju född här och har bott här hela mitt liv, säger hon.

Att ha fötts i landet kommer inte längre automatiskt ge rätt till medborgarskap i Frankrike i framtiden, om Nationell samling får sin vilja igenom. Personer med dubbelt medborgarskap ska också hindras från att få vissa statliga jobb.

Den typen av förslag utgör hot mot principen om jämlikhet, menar president Emmanuel Macron, som rent av varnat för inbördeskrig.

Om Jordan Bardella blir premiärminister efter söndagens val tror 14-åriga Manar Benaricha att familjen på sikt kommer att lämna landet.

– Inte för att jag vill det. Jag tycker om Frankrike. Men orättvisorna här… Jag står inte ut med att vi behandlas så orättvist.

Fakta.Partiernas program för brottsbekämpning

På söndag hålls den andra och avgörande omgången i Frankrikes parlamentsval. Bekämpningen av gängkriminaliteten är den näst viktigaste valfrågan.

Här är de största partigruppernas program för brottsbekämpning:

Nya folkfronten är en vänsterallians mellan Socialistpartiet, miljöpartiet Les Écologistes, Kommunistpartiet och Det okuvade Frankrike. Vill göra en stor satsning på närpoliser i utsatta områden, satsa mer på polisens underrättelseinhämtning, montera ned polisstyrkor som satts in under kravaller och skapa en ny oberoende myndighet som utreder anmälningar mot polisen.

Ensemble är president Macrons mittenkoalition. Vill minska straffrabatten för dömda mellan 16 och 18 år, se snabbare domar just för denna grupp, rekrytera 1 500 nya undersökningsdomare, göra det förbjudet för barn upp till 11 år att ha mobiltelefoner och upp till 15 år att använda sociala medier.

Nationell samling är Marine Le Pens och Jordan Bardellas högerradikala parti. Vill ha hårdare straff och avskaffa straffrabatten för personer mellan 16 och 18 år, frånta föräldrar vars barn begår upprepade brott olika bidrag, stoppa invandringen och införa riktade åtgärder mot invandrare.

Läs mer:

Erik de la Reguera: Katastrofal felbedömning av Macron – men det är inte över än

Nationell samling lockar de superrika i Saint-Tropez

Share.
Exit mobile version