Bildspel: Så har almanackorna förändrats
Köksalmanackan har kommit ut varje år i 92 år, och även om husmodern försvann ur namnet i slutet på 70-talet är grunden densamma: recept och veckomenyer, tips för hemmet, namnsdagar och utrymme för egna noteringar. Kanske en kolumn för dagsutgifter.
Inför nästa år kan man välja mellan två köksalmanackor. Dels den klassiska, ”Köksalmanack. Årskalender med middagstips för hela 2025”, utgiven av bokförlaget Semic. Dels Clara Lidströms variant, ”Hemmets almanacka. Underbara 2025” (The Book Affair).
Till skillnad från de traditionella varianterna innehåller Clara Lidströms variant inga veckomenyer.
– På 50-talet var du tvungen att köpa en kokbok för att få tag på recept, eller kanske byta med en väninna. Så är det inte i dag, recept är inte hårdvaluta längre utan det man behöver är inspiration och förslag på hur man kan tänka.
Mycket av inspirationen till boken har hon fått genom att bläddra i sin mormors gamla köksalmanackor. Där finns noteringar om i vilken ordning hon har städat huset, när den första snön kom och hur mycket bär hon plockat på hösten. För Clara Lidström har därför anteckningsdelen varit viktig när hon utformat sin köksalmanacka.
– Det blir små notiser om vad man lagar för mat, vad man gör i sitt hem, och med sin familj. Om man sedan sparar dem år efter år blir det en kalender över vårt vackra, strävsamma, vardagsliv.
Här är fyra recept ur de två kalendrar som släppts inför 2025.
Saffranssockerkaka
I december tipsar Underbara Clara i sin köksalmanack om saftig saffranssockerkaka med smak av citron. Den passar fint till jul eller lucia, eller när som helst när man vill baka något gott med saffran.
• Läs hela receptet här
Kladdkaka med polkagrismousse
En variant på kladdkaka med ett härligt täcke av rosa polkagrismousse, skapad av Katarina Kling, är ett juligt tips ur bokförlaget Semics köksalmanack för 2025.
• Läs hela receptet här
Nikkaluoktasoppa
Varm, mättande och prisvärd soppa som bara blir godare när den stått någon dag i kylskåpet. Receptet är hämtat ur ”Hemmets almanacka. Underbara 2025” av Clara Lidström.
• Läs hela receptet här
Rotfruktspytt med ugnsbakade ägg
Pyttipanna är för något av det bästa som finns att laga i vardagen eftersom du kan leta i kylen och använda det du har hemma. Du slipper en massa disk och får en pytt som mättar hela familjen. Receptet finns i ”Köksalmanack. Årskalender med middagstips för hela 2025” och är skapat av Maria Zihammou.
• Läs hela receptet här