Tänk dig att du kan stå mitt i en folksamling och lyssna på musik som ingen annan hör – utan att du har hörlurar på dig.

En grupp forskare vid Pennsylvania State University har tagit fram en metod för att skapa det de kallar för ”ljudfickor”. Små, avgränsade områden där ett ljud hörs utan att omgivningen uppfattar det.

– Det som jag tycker är mest spännande är att skapa ”virtuella hörlurar” – där ljudet levereras till en viss individ utan högtalare eller någon bärbar enhet. Tänk dig att lyssna på musik, ta ett telefonsamtal eller få en vägbeskrivning utan att ha något i öronen eller störa folk runt dig, skriver Jia-Xin Zhong som är postdoktor vid PSU i ett mejl till DN.

För att åstadkomma fenomenet använder sig forskarna av ultraljudvågor. De är normalt sett inte hörbara för det mänskliga örat – men det finns trick. Forskarna sänder ut två ultraljudvågor som möts på en specifik plats.

När de två strålarna krockar uppstår ett fenomen som omvandlar ultraljudet till hörbart ljud, en teknik som de beskriver i en artikel i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

– Det är en väldigt komplicerad process. På egen hand producerar de här ultraljudvågorna knappt något hörbart ljud alls, men när de sammanstrålar så sker en interaktion som skapar ett hörbart ljud, säger Jens Ahrens som är professor i teknisk akustik vid Chalmers.

Eftersom ultraljudet inte är hörbart i sig, kommer ljudet inte att höras vare sig innan eller efter strålarna möts. Det är bara den som står precis i skärningspunkten som får det hörbara ljudet till sig.

I sina experiment har forskarna gjort ljudfickor som är ungefär tio centimeter i diameter, men ytan där ljudet hörs går att anpassa efter omständigheterna.

Jia-Xin Zhong själv ser dock stor potential i tekniken.

– Det öppnar upp nya möjligheter när vi kan frångå de fysiska begränsningarna av vanliga högtalare, skriver han.

Han nämner att bilstereon skulle kunna spela upp olika musik för olika passagerare och att de kan ersätta hörlurar på kontor eller i guidade turer på museum. Samma teknik skulle också kunna anpassas för att kunna ge en lugnare arbetsmiljö, genom att ge samma typ av aktiv brusreducering som många hörlurar har i dag.

Men det dröjer innan ljudfickor kan börja ersätta hörlurar i kontorslandskapen. Forskarna är tydliga med att de hittills bara lyckats bevisa att metoden fungerar, det kommer att krävas många år av fortsatta studier innan tekniken är redo för marknaden.

Den prototyp som forskarna byggt kan stråla ljud ungefär en meter från högtalarna och når en ljudvolym på 60 decibel, vilket motsvarar normal samtalsnivå.

– Jag skulle säga att det är ett intressant sätt att kombinera olika ljudfenomen för att skapa en sån här tillämpning, och det ska bli spännande att se vilken ljudkvalitet de kan uppnå i framtiden, säger Jens Ahrens på Chalmers.

Fakta.Ultraljud

En människa kan höra ljud som rör sig i vågländer mellan ungefär 20 och 20 000 Hz. Ljud som ligger på en högre frekvens än så brukar kallas för ultraljud och kan normalt sett inte uppfattas av våra öron – men används i massor av andra tillämpningar, från ekolod till gravidundersökningar.

Läs mer:

Planer på mammutens återkomst väcker känslor

Forskning visar: Så får du det mest perfekta ägget

Simon Campanello: Techjättarna visar sina rätta ansikten

Share.
Exit mobile version