På Hötorgshallens nedervåning ringlar köerna vid lunchtid ofta långa till den italienska mackbutiken Dubbla Deli.
Två tidigare deltagare i amatörkocktävlingen Sveriges mästerkock, Hedvig Henrekson och Zacke Lindqvist Hansson, ligger bakom konceptet med goffiga mackor för saftiga 140–160 kronor styck (en halv portion kostar strax över hundralappen).
Fem mackor finns på menyn, varav två vegetariska. En av dem görs med friterad aubergine, tomatsås och italiensk hårdost (145 kr). Osso buco-mackan (160 kr) är ett varmt mjukt bröd fyllt med mört långkokt kött med rödkål och syrlig gremolata. Mackan doppas i buljong, vilket gör den lika delar soggig och umamistinn. Slurp!
Cold cut cotto (150 kr) serveras kall och är fylld med en driva kokt skinka, behagligt het ndujakräm, soltorkade tomater och picklad paprika. Stabilt utan att sticka ut.
150 spänn för en lunchmacka är i saftigaste laget, och väntetiden riskerar bli lång så länge populariteten håller i sig. Men att äta sin lunch i brunt smörpapper inne i en stimmig saluhall ger ändå en air av storstad som ibland är precis vad man behöver. Och är kön för lång så finns både turkisk burgare och nordafrikansk köttmacka precis bredvid – både billigare och snabbare.
Läs mer:
Läs fler av Krogkommissionens tester