Det är mer än 30 grader varmt och vi är mätta efter en förträfflig och mycket riklig lunch med curry och naanbröd. Men vi befinner oss inte i Indien utan i byn Goring-on-Thames i South Oxfordshire i Storbritannien. Ingen av oss hade räknat med tropisk hetta när vi gav oss ut på flodbåtssemester på Themsen i september, vi fick inte ens med parasoll ombord. Svalka behövs nu, så vi slussar uppströms från Goring-on-Thames och hittar snart en skuggig plats där vi kan förtöja. Vi hoppar i floden och det känns nästan som om det fräser om oss i vattnet – så skönt! Sedan sätter vi oss på soldäck och känner livskrafterna återvända alltmedan de lokala tonåringarna stojar i vattnet en bit bort, hundägare låter sina pälsälsklingar svalka sig och stå upp-paddlare glider förbi i djupa samtal. Framåt kvällen dukar vi upp en lätt kallskuren middag med cheddarost, salami, lufttorkad skinka och paté.
Flodbåtar är ofta ganska stora med gott om plats, flera hytter, salong, kökshörn och toaletter och dusch. Man kör själv, det är enkelt. Det går lugnt och långsamt och det krävs inga speciella förarintyg eller certifikat. I Storbritannien är det vanligt med traditionella långa smala flodbåtar. Seglar man på smala kanaler fyller de en funktion. På breda Themsen har de bara nackdelar – knappt någon plats utomhus, trånga och dålig sikt för föraren. Därför har vi sett till att boka en traditionell kontinental båt där utrymmet är generöst.
I Jerome K Jeromes klassiska bok ”Tre män i en båt” ger sig tre hypokondriska stadsbor ut på Themsen på semester. Det blir inte som de tänkt sig, men berättelsen bjuder på mycket humor. Vi är fem ombord på båten och ingen är inbillningssjuk. Skratten blir dock många, det är roligt att resa på en flod. Tänk dig en husbilssemester där ständigt nya vackra vyer rullar förbi. Men du slipper köerna och trafiken, du slipper trånga campingar och du slipper stå parkerad en meter från någon annan.
I stället bjuds du på natur, tystnad och fågelljud, svindlande vackra vyer och uppfriskande bad. Det är också mer plats ombord än i husbilen. Vi har dessutom bokat en flodresa enkel väg, där vi hämtar båten i Chertsey sydväst om London och lämnar tillbaka båten en vecka senare i Benson sydost om Oxford. På det viset ser man något nytt under hela resan och slipper vända om halvvägs.
Första eftermiddagen på floden bekantar vi oss med båten och de engelska slussarna. Vi seglar uppströms så vi kommer in lågt och flyter sedan upp i slussen till nästa nivå. Här är alla slussar bemannade under kontorstid vilket gör det enkelt. Kommer vi tidigt eller sent sköter vi slussen själva via tydligt märkta tryckknappar, men man seglar bara när det är ljust, inte i mörker.
När det blir kväll förtöjer vi i den lilla staden Staines-upon-Thames för natten. Här finns det butiker så vi kan bunkra mat och andra förnödenheter inför veckan. Och mittemot oss på floden lockar puben på The Swan Hotel med middag och flodutsikt. Som så ofta finns här en historia – namnet kommer från kungahusets svanvakt som varje år undersöker flodsvanarnas hälsa och stannar till just här under andra dagen av svaninspektionen. Bron vid sidan om är den femte genom historien, den första byggdes av romarna.
Nästa dag tar vi sikte på tvillingstäderna Windsor och Eton i Berkshire, båda lika berömda. Seglatsen bjuder på lummiga landskap och lyxiga villor, men också ljudet av flygplan som ska till eller från London-Heathrow flygplats. När vi närmar oss de två städerna skymtar plötsligt det kungliga slottet Windsor mellan ekarna på babordssidan. Tydliga skyltar förbjuder förtöjning på den kungliga marken, där stora hjordar med kor betar. Väl framme lägger vi till på Etonsidan av floden. De oändliga köerna till Windsor Castle får oss att överge besöksplanerna, man får köpa biljett på nätet många dagar i förväg om man vill in. I stället flanerar vi genom mycket charmigare och lugnare Eton, överraskas av ett fantastiskt litet antikvariat och får en mycket underhållande och personlig guidning på Etons lilla museum om antiken. Om Windsor är känt för sitt slott och att staden bär den brittiska kungafamiljens släktnamn, är Eton världsberömt för sin privata pojkskola, grundad av Henry VI år 1440. Den är vacker och givetvis mycket traditionell.
När vi når byn Cookham nästa dag blir det precis som vi hoppats. Här hör vi varken flygplan eller stora turistgrupper med paraplyguide längst fram. I stället möts vi av en idyll som tagen ur en tv-serie från BBC. Vi förtöjer under en stor tårpil och flanerar sedan genom byn och ut på en stor allmänning. De är vanliga längs floden har vi upptäckt, många samhällen har en stor äng vid floden dit man går för picknick, hundlek och bad. Här är det mer pastoralt med nyfikna tjurkalvar som kommer fram och hälsar med sträva tungor. På andra sidan Themsen ligger eleganta villor på rad längs vattnet men här är det bara grönska och djur. Bortom ängen väntar målet, flodpuben The Bounty. Vi lyckas hitta skugga och svalkar oss med en pint, i gott sällskap av byborna, också de är förbryllade över hettan. Här sitter vi fint, under träd med glittrande vatten nära.
När det skymmer dukar vi upp plockmiddag med delikatesser uppe på soldäck. I takt med att ljuset avtar blir fladdermössen fler. Vi sitter fantastiskt under tårpilen och njuter länge av samtal och den ljumma natten.
Nu har vi lärt oss att starta tidigt på morgonen innan hettan slår till. Vi glider fram genom vattnet förbi sovande hus, bara någon hundägare är ute. Ju längre vi kommer från London, desto mer natur och färre hus blir det. Men så närmar vi oss samhället Marlow i Buckinghamshire, en ort första gången nämnd i skrift år 1015, och eleganta vita trävillor kantar vattnet. Vi förtöjer och ger oss ut på promenad. Den stora kyrkan All Saints Church har en fin kyrkogård. En glada passerar lågt över oss och sedan brummar en Hawker Hurricane förbi på himlen, ett jaktplan som användes under andra världskriget. Vi nosar oss fram till puben med det lovande namnet The Two Brewers för lunch och blir serverade alldeles förträffliga bangers and mash, korv med mos, därtill god öl från ett lokalt bryggeri.
Det är varmt och vi ger oss snart ut på floden igen för att finna svalka. Några av oss kastar i en tamp och badar på släp efter båten, det kyler fantastiskt skönt. En bit uppströms lägger vi till vid en stor äng i skuggan av en al. Bonden dyker upp i en pickup och inkasserar 135 kronor i förtöjningsavgift medan fårhunden håller koll på oss genom den nervevade rutan. Han tipsar också om den anrika puben The Dog and Badger en kvarts promenad inåt land i byn Medmenham.
Det blir en dag med bokläsning och dopp i floden. Änder och en anka simmar förbi. En dam kommer simmandes i färgglad badmössa, vi byter ett par ord. Sedan kommer alla fåren gåendes på en lång rad.
På kvällen går vi upp till puben för en bit mat, på vägen ligger en robust 1100-talskyrka som tagen ur ett skillingtryck. Puben visar sig vara lyxrenoverad, det är snyggt men själlöst. Men maten är mycket god och ölen med.
Vi gör också landhugg i Henley-on-Thames. Antikvitets- och loppisbutiken The Vintage Look visar sig vara en riktig skattgömma med gamla husaruniformer, telefoner, hjorthuvuden och kryddburkar. Sedan fortsätter vi med båten till flodpuben Saint George and Dragon i Wargrave för lunch. Den ligger i en flodsväng och har en stor populär terrass. Staden Reading kändes för stor efter alla trevliga byar så vi tog i stället sikte på Pangbourne, med fin båtplats vid den stora allmänningen. Vi vandrar över bron till grannbyn Whitchurch-on-Thames och deras väldigt fina pub The Greyhound Inn där vi får en härlig kväll.
Nästa morgon vaknar vi i gryningen. Utanför dansar älvorna magiskt över både flod och äng och himlen rodnar i soluppgången. Vi somnar om men hör sedan det omisskännliga ljudet av en luftballong. Upp på däck igen och där glider den stora och röda luftballongen sakta över floden. Vilket äventyr det är att segla fram längs med Themsen, man vet aldrig vad som dyker upp bakom nästa krök!
Hyra flodbåt
Europas troligen största uthyrare av flodbåtar och kanalbåtar är LeBoat. De har en rad båtmodeller i olika storlekar.
Vi seglade en Tango som har två dubbel/twinhytter i aktern samt plats för ytterligare två i salongen (men max en där annars blir det för trångt). Det finns både mindre och större båtar.
Du behöver inte ha några båtcertifikat eller intyg för att få hyra, båtarna är enkla att köra, men det är så klart enklare om man har minst en ombord som är båtvan.
Att boka enkel väg är trevligare men lite dyrare jämfört med att lämna tillbaka båten i samma hamn som man hämtar den. Priserna varierar stort beroende på säsong, storlek och utrustning. Det finns ofta boka tidigt-rabatt
Läs mer: sea-travel.se
Här hittar du våra resereportage.