Frågan om arbetstidsförkortning är inte ny – men har fått nytt liv och kan i höst bli högaktuell.

– För oss är det inget konstigt att hantera en sån fråga. Det som är nytt är att det har blivit en politisk fråga, men det är en fråga för arbetsmarknaden, säger Per Hidesten.

Tillsammans med Henrik Stävberg, förhandlingschef på Ikem (innovations- och kemiindustrierna) har Hidesten kallat till pressträff i centrala Göteborg med anledning av den stundande avtalsrörelsen.

De båda målar upp en dyster framtidsbild där låg tillväxt i produktivitet, höga arbetskraftskostnader och en kaotisk omvärld oroar företagen.

– Det är inget gott läge, säger Henrik Stävberg.

TT: Samtidigt har inflationen pressats ned och Riksbanken har aviserat ytterligare räntesänkningar. Det ekonomiska läget ser ut att ljusna?

– Vändningen ligger så pass mycket längre fram. Utifrån vilka vi företräder är det en lång bit kvar, säger Stävberg.

Industriarbetsgivarna och Ikem (innovations- och kemiindustrierna) representerar tillsammans 2 250 företag med 160 000 anställda inom bas- och processindustrin.

Industriavtalet är vägledande för hela arbetsmarknaden. Det nuvarande tvååriga avtalet löper ut den 31 mars 2025 och innebär ett värde på totalt 7,4 procent – 4,1 det första året och 3,3 det andra året.

Förhandlingar mellan parterna om ett nytt avtal börjar vid årsskiftet.

Läs mer: Fakta i frågan om kortare arbetstid

Share.
Exit mobile version