Industrisatsningarna i Norrbotten, bland annat H2 Green Steels byggnation av ett stålverk i Boden, kan i framtiden bidra till 1-3 procent av Sveriges BNP. Investeringarna kan också öka Svensk export med 100 miljarder fram till år 2030, skapa 20 000 ny arbetstillfällen i Norrbotten och kraftigt minska utsläppen. Det slår konsultbyrån McKinsey fast i en ny rapport beställd av av Region Norrbotten. Rapporten är tänkt att ge en lägesbild av industriomställningens möjligheter och behov.

Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten, säger att rapporten beställts för att ge ett underlag på vilka effekter satsningarna får för Sverige.

– De ifrågasätts ganska ofta, både ifall det är rätt prioritering och ifall de behövs. Vi kan genom rapporten visa att de satsningar som näringslivet vill göra har stor positiv påverkan på landets ekonomi och att vi kan skapa en hållbar framtid.

Men rapporten pekar också ut orosmoln. Industriernas stora behov av el kan medföra ökade elpriser i hela landet och ökad elimport. Satsningarna kan enligt rapporten ge ökade skatteintäkter men samtidigt innebära stora investeringar och kostnader för samhällsservice.

Kommunerna kan också behöva ta stora ekonomiska risker som kan få stora konsekvenser om industriomställningen misslyckas.

I rapporten skriver man också att kommunerna måste bygga attraktiva samhällen för att inte riskera minskade skatteintäkter och ett så kallat ”fly-in/fly-out”-scenario, att människor som bor på en ort åker till en annan ort för att arbeta.

Anders Öberg menar att staten måste gå in och hjälpa kommunerna där industrierna satsar. Exempelvis genom ekonomisk kompensation till de kommuner som säger ja till gruvetableringar eller vindkraft.

– Den största utmaningen kommer att vara kommunernas möjlighet att hantera frågor om skolor, omsorg och vägar.

Anders Öberg menar att det är dags för politiker på nationell nivå att ”börja agera” och förstå vad som händer i norra Sverige.

– Det som händer här kommer att ge stora effekter på Sveriges ekonomi, fler arbetstillfällen och vår chans att bidra till klimatomställningen. Dessa satsningar kommer att kunna ge mycket pengar till statskassan i framtiden om regeringen vågar investera här och nu.

Vad är det som är så bra med den här omställningen?

– Det säkrar arbetstillfällen. Näringslivet tror på Norrbotten och tror att vi kommer att fortsätta bedriva verksamheter här i många år framöver. Det är väldigt positivt för oss som region.

Share.
Exit mobile version