Vid sidan av stigande räntekostnader har även högre hyror och avgifter till bostadsrättsföreningar bidragit till. Totalt har boendekostnaderna bidragit med 1,8 procentenheter till inflationstakten, mätt som Konsumentprisindex (KPI).

Enligt SCB har dock de stigande boendekostnaderna motverkats av sjunkande elpriser, jämfört med juli i fjol.

Inflationen mätt som KPIF (KPI där effekten av ränteförändringar räknas bort) steg från 1,3 procent i juni till 1,7 procent i juli. Det var något mer än väntat – de flesta prognoser har pekat på 1,5-1,6 procent – men det är fortfarande betydligt under Riksbankens mål på 2 procent.

Ser man till förändringar i inflationstakten i juli jämfört med i juni är dessa små. Konsumentprisindex (KPI) steg med 0,1 procent mellan dessa månader.

Matpriserna steg i snitt med 1,4 procent, lika mycket som transporter samt restaurang och logitjänster. Rekreation och kultur steg med 1,7 procent.

Prisökningarna motverkades av att annat blev billigare. Priset på el sjönk med 5,1 procent, jämfört med juni, kläder med 4,4 procent och möbler med 3,6 procent.

Det finns ytterligare ett mått på inflation, som brukar kallas för kärninflationen. Det är KPIF-XE, där förutom ränteförändringar, även elpriserna räknas bort. KPIF-XE sjönk från 2,3 procent i juni till 2,2 procent i juli.

I nästa vecka kommer Riksbankens direktion med sitt räntebesked. Onsdagens inflationsstatistik är en del av deras beslutsunderlag. De flesta bedömare räknar med att banken sänker sin styrränta från 3,75 procent till 3,5 procent.

En av dessa är Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, som inte tycker att den stigande KPIF-inflationen jämfört med juni är något att bry sig om.

– Det här är andra gången vi landar under inflationsmålet och därmed kan vi med stor sannolikhet räkna med att Riksbanken sänker räntan med 0,25 punkter (0,25 procentenheter) vid nästa veckas räntemöte, säger hon i en skriftlig kommentar.

– Jag ser inte i dagsläget att man väljer att sänka räntan med mer än det. Däremot kan det hända att man går från den tidigare kommunikationen om två till tre räntesänkningar till totalt fyra sänkningar under andra halvan 2024, tillägger hon.

Share.
Exit mobile version