Inflationen mätt i KPI var 0,5 procent i mars jämfört med samma månad förra året. Det är en kraftig nedgång från 1,3 procent månaden före. Även KPIF, det mått som Riksbanken använder, sjönk mer än väntat i mars och slutade på 2,3 procent.

Framför allt är det KPIF, där ändrade kostnader för bolån inte ingår, som oroat. I februari var den 2,9 procent, vilket satte punkt för vidare räntesänkningar från Riksbankens sida.

För mars månad räknade analytikerna i genomsnitt med KPIF på 2,6 procent, men nu blev det alltså läger, 2,3.

KPI, som mäter hur priserna förändras på en mängd varor och tjänster, och där maten ingår, föll kraftigt i mars och var 0,5 procent på årsbasis. Här hade analytikerna räknat med 0,8 procent, enligt TT. I februari var den 1,3 procent.

Uppgifterna kommer från SCB:s snabb-KPI, som är ett preliminärt snabbestimat som publiceras fem arbetsdagar innan den officiella publiceringen. Den 11 april kommer detaljer om hur till exempel matpriserna utvecklas att publiceras.

På torsdagen visade dock nya siffror från Matpriskollen att den kraftiga uppgången på matpriser som skedde i januari och februari stannat av.

Enligt Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, kan de lägre matpriserna ha bidragit till dagens positiva siffror – men det återstår att se.

– Det ser ut som om matinflationen säkerligen har kommit in lägre än vad vi hade väntat oss, säger han till TT.

Felicia Schön, privatekonom på Avanza, skriver i en kommentar att hon tror att inflationen kan fortsätta ned under våren och sommaren eftersom kronan stärkts kraftigt.
Detta gör det billigare att importera varor till Sverige, och har dämpande effekt på inflationen.

Share.
Exit mobile version