Inflationstakten enligt KPI var 3,7 procent på årsbasis i maj 2024, meddelar statistikmyndigheten SCB på fredagen. Det innebär en sänkning med 0,2 procentenheter från förra månaden och en fortsättning på trenden som varat sedan de dryga 12 procent som gällde i slutet av 2022.

Nedgången var mindre än väntat. Ekonomerna hade i snitt räknat med en inflation på 3,5 procent, enligt Bloomberg.

SCB konstaterar att inflationsutvecklingen påverkats av högre priser för tjänster som bilhyror, tågresor, flyg, hotell och paketresor, och omvänt lägre priser för el och drivmedel.

Inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta, alltså med hushållens räntesatser för bolån konstant) ligger samtidigt kvar på 2,3 procent. Det är det viktiga måttet som Riksbanken tittar på när de beslutar om ränteändringar. Målet är 2 procent.

Storbankerna hade i sina prognoser räknat att KPIF skulle sjunka.

– Det här stänger definitivt dörren för en junisänkning från Riksbanken, säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

Länsförsäkringar tror på ytterligare tre sänkningar i år.

– Det här kanske har ökat sannolikheten för att det bara blir två sänkningar, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

– Men det beror på nästa månad. Det är ganska många månader kvar framöver som måste bekräfta att inflationsresan är på väg nedåt, tillägger hon.

På valutamarknaden blev reaktionerna små. Mot dollarn stärktes kronan med ett öre till 10,48 kronor.

Olika mått på inflationen

KPI: Konsumentprisindex, prisförändringar på ett antal varor och tjänster som SCB mäter.

KPIF: Konsumentprisindex med fast ränta. Här räknas effekten av ändrad ränta för hushållens bostadslån bort. Det är det här måttet som Riksbanken använder för sina räntebeslut.

Riksbankens mål för inflationen enligt KPIF är 2 procent.

Share.
Exit mobile version