2019: St. Louis Blues mot Boston Bruins (4–1)

St. Louis gjorde två mål på fyra skott i den första perioden. Ryan O’Reilly styrde in ett slagskott från blå och sedan gjorde backen Alex Pietrangelo 2–0 åtta sekunder före paus.

De två målen skulle sedan räcka hela vägen.

Boston ägde matchen totalt och sköt 23 skott mot Jordan Binnington över de två första perioderna, men den då rätt okända St. Louis-målvakten stod i vägen för allt. I stället kontrade Blues in 3–0 med drygt åtta minuter kvar och lagets första Stanley Cup-titel var snart ett faktum.

Då låg St. Louis alltså sist i NHL-tabellen i början av januari.

Svenskar, St. Louis: Alexander Steen, Oskar Sundqvist, Carl Gunnarsson.

Svenskar, Boston: Marcus Johansson, Joakim Nordström.

2009: Pittsburgh Penguins mot Detroit Red Wings (2–1)

Detroit, med sju (!) svenskar i laget, jagade sin andra raka Stanley Cup.

Den avgörande matchen blev en målsnål tillställning, där Pittsburgh ledde med 2–0 innan Jonathan Ericsson tryckte in reduceringsmålet sex minuter före slutet.

Detroit låg sedan på för en kvittering. Med drygt två minuter kvar klev Niklas Kronwall fram från blålinjen och skickade i väg ett hårt handledsskott som tog i nederkant av ribban och studsade ut.

Sex sekunder återstod på klockan när Red Wings vann en tekning i Pittsburgh-zonen. Efter ett backskott studsade pucken ut i slottet, där en framrusande Nicklas Lidström sköt – men Marc-André Fleury räddade.

Matchen slutade således 2–1 till Penguins och Sidney Crosby fick lyfta Stanley Cup-bucklan för första gången (av tre hittills).

Svenskar, Pittsburgh:

Svenskar, Detroit: Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg, Johan Franzén, Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson, Tomas Holmström, Jonathan Ericsson.

2001: Colorado Avalanche mot New Jersey Devils (3–1)

Peter Forsberg fick opereras akut för en sprucken mjälte efter en sjunde och avgörande match mot Los Angeles Kings i den andra rundan. Den svenske stjärnan, som ledde laget med 14 poäng efter elva matcher, missade därmed resten av slutspelet.

Ett tungt tapp för Colorado. Men med spelare som Joe Sakic, Milan Hejduk och Patrick Roy tog sig ligavinnarna ändå hela vägen till en sjunde och avgörande match mot titelförsvarande New Jersey.

Alex Tanguay gjorde två mål och när Joe Sakic satte 3–0 i den andra perioden var det klart. 40 år gammal fick legendaren Ray Bourque äntligen lyfta bucklan, i sin sista NHL-match, efter 22 säsonger i ligan.

Svenskar, Colorado: Peter Forsberg (spelade inte finalen).

Svenskar, New Jersey:

1994: New York Rangers mot Vancouver Canucks (3–2)

En finalserie som skulle ge en ovan vinnare, oavsett slutresultat. Under sina 24 säsonger i ligan hade Vancouver Canucks aldrig vunnit. New York Rangers, ett av ligans mest klassiska lag, hade inte vunnit sedan 1940.

Rangers ledde med 3–1 in i den tredje perioden, efter bland annat ett mål av kaptenen och härföraren Mark Messier.

Trevor Linden reducerade tidigt i den tredje perioden och Vancouver låg på för en kvittering.

Men Rangers höll ut och vann sin första Stanley Cup-titel på över 50 år. Efter fem titlar med Edmonton Oilers fick Messier även lyfta en sjätte buckla med Rangers, hemma i ikoniska Madison Square Garden.

Svenskar:

1950: Detroit Red Wings mot New York Rangers (4–3)

En övertidsperiod räckte inte för att avgöra dramat mellan Detroit och New York i finalen 1950. Vad mer behöver egentligen sägas om denna ”Game 7”?

Då hade lagen dessförinnan redan gått till övertid två gånger på sex fajter.

Den avgörande matchen slutade 3–3 efter full tid. 8.31 in den andra övertidsperioden blev sedan Red Wings-spelaren Pete Babando stor hjälte, när han avgjorde allt med sitt andra mål i matchen.

Det var också Babandos två enda mål i hela slutspelet.

Svenskar: –

Fakta.Fler ”Game 7” att tänka på ibland

Boston Bruins mot Vancouver Canucks (2011)
Kanske inte den mest minnesvärda finalmatchen, egentligen. Men för Sverige var det matchen då bröderna Daniel och Henrik Sedin skulle bli mästare. Boston-målvakten Tim Thomas ville dock annat. Amerikanen räddade 37 skott och Bruins vann till slut med 4–0.
Svenskar, Boston:
Svenskar, Vancouver: Daniel Sedin, Henrik Sedin, Mikael Samuelsson, Alexander Edler.

Edmonton Oilers mot Philadelphia Flyers (1987)
Ta bara en titt på detta Edmonton-lag: Wayne Gretzky, Jari Kurri, Mark Messier, Kenta Nilsson, Paul Coffey, Esa Tikkanen och Grant Fuhr. Starkt av Flyers att ta det till en sjunde och avgörande match, där Oilers till slut vann med 3–1.
Svenskar, Edmonton: Kenta Nilsson.
Svenskar, Philadelphia: Per-Erik Eklund, Kjell Samuelsson.

Montreal Canadiens mot Chicago Blackhawks (1971)
Inför den sjunde och avgörande matchen hade hemmalaget vunnit alla sex matcher. Men Montreal lyckades knipa Stanley Cup-bucklan på bortaplan efter att Henri Richard satt avgörande 3–2 i den tredje perioden.
Svenskar:

Toronto Maple Leafs mot Detroit Red Wings (1942)
Senast ett lag lyckades vända 0–3 i matcher till 4–3 i en Stanley Cup-final. Det säger det mesta. Den avgörande matchen hemma i Maple Leaf Gardens slutade 3–1 till Toronto.