I dag erbjuder både traditionella och nätbaserade apotek leverans av receptfria och receptbelagda läkemedel direkt till dörren.
– Branschen fick en speciell boost under pandemin, då man breddade antalet målgrupper, säger Jan Jakobsson, e-handelsexpert på Postnord.
Under årets andra kvartal var branschens tillväxt 20 procent högre än samma period förra året. Det är en betydligt större ökning än för e-handeln i stort, där motsvarande siffra var 3 procent.
Nu skärper Läkemedelsverket reglerna. Ett paket med läkemedel får inte lämnas ”lätt gripbart” – exempelvis utanför dörren, ovanpå- eller bredvid en postlåda.
2023 kom myndigheten med ett mer långtgående förslag som även innefattade id-kontroll. Efter en remissrunda drogs förslaget tillbaka. Nu har ett nytt, omarbetat förslag varit ute på remiss – och nya regler gäller från första november nästa år.
Syftet är att försäkra sig om att paketen inte hamnar i fel händer, och därmed öka patient- och konsumentsäkerheten, enligt Läkemedelsverket.
Annika Barbra, enhetschef på Läkemedelsverket, säger att reglerna behövde skärpas.
– Vi får återkommande signaler från privatpersoner och sjukvården att läkemedlen inte har kommit fram.
– Paket har varit uppbrutna, hittats i skogen bakom där man bor, eller slängda i trädgården. Vi anser att vi har ett ansvar att se till att läkemedlen har kvalitet när de kommer fram och når rätt person.
Det är inte bara läkemedel som kan hamna i fel händer, utan även personuppgifter, säger hon.
Men Björn Thorngren, vd för nätapoteket Meds, tror i stället att patientsäkerheten kommer försämras med de nya reglerna.
– Det kommer att drabba äldre, funktionshindrade och människor på glesbygden som har långt till sitt ombud, säger han.
Även om paketen får levereras i ett brevinkast eller en brevlåda, är många paket för stora, menar Björn Thorngren.
– Det är vårt vanligaste klagomål i dag. Det går inte att garantera hemleverans, säger han.
Om ett paket av någon anledning inte kan levereras, skickas det till ett ombud. Det innebär en risk för för att läkemedelskurer inte påbörjas i tid, menar Thorngren.
Ser du några risker med hur det ser ut i dag?
– Vi får betala för läkemedlet och skicka ett nytt paket om det hamnar fel. Hade det här varit ett problem hade apoteken slutat för länge sedan. Vi hade inte haft råd att hålla på om det försvann en massa paket, säger han.
Fakta.Läkemedelsverkets nya distanshandelsregler.
● I de nya föreskrifterna finns krav på att den som bedriver distanshandel måste säkerställa att försändelsen når rätt mottagare och att försändelsen inte får lämnas lätt gripbar. Det betyder att läkemedlet i normalfallet kan lämnas i en konsuments postlåda, om läkemedlets kvalitet inte riskerar att påverkas negativt.
● Försändelsen får dock inte lämnas lätt gripbar, till exempel utanför dörren, ovanpå eller bredvid postlådan eller på annat sätt som gör att obehöriga lätt kan komma åt paketet. Kan det inte lämnas direkt till kunden behöver överlämningen göras via leveransbox eller utlämningsställe.
● I tidigare förslag föreslogs krav på id-kontroll vid överlämnande av försändelser som innehåller läkemedel som förskrivits på recept. I de nu beslutade föreskrifterna finns bara krav på id-kontroll vid överlämnande av narkotiska läkemedel och andra särskilda läkemedel. Detta krav finns redan i dag.
● Föreskrifterna om distanshandel träder i kraft den 1 november 2025.
Källa: Läkemedelsverket
De nya reglerna möter även politiskt motstånd.
– Det är en orimlig reglering från Läkemedelsverkets sida, säger Christofer Bergenblock (C) som är ledamot i socialutskottet.
Han tycker inte Läkemedelsverket visat att det i dag finns problem med hemleveranser.
– Det är en statlig myndighet, då förväntar man sig att de bygger sina beslut på riktiga underlag och på en rejäl problematik, inte på teorier som de har suttit vid skrivbordet och tänkt ut, säger han.
Annika Barbra på Läkemedelsverket förstår oron, men säger att även om det procentuellt är få paket som hamnar fel, är problemet allvarligt nog.
– Vi tycker att vi har tillräckligt med underlag för att göra den här sammanfattade bedömningen, säger hon.
Nu har generaldirektören för Läkemedelsverket kallasts till utskottet för att ”förklara sig” säger Christofer Bergenblock. Något som Altinget var först med att rapportera.
Centerkollegan Anders W Jonsson har dessutom skrivit en interpellation till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
– Om Läkemedelsverket inte själva gör en förändring och omprövar sitt fattade beslut så anser jag att regeringen behöver agera, säger Christofer Bergenblock.
DN har sökt Acko Ankarberg Johansson som hänvisar till Läkemedelsverket.
Läs mer: Läkemedelsverket vill stoppa leverans till brevlådan