Helgen den 13 och 14 juli upptäckte polisen inte mindre än nio händelser i centrala Stockholm där personer råkat ut för inbrott, eller inbrottsförsök, där gärningspersonerna hällt frätande syra i låsen.

Under samma helg ryckte polisen ut nattetid efter att de larmats om ett pågående inbrottsförsök. Polisen tror att inga nya inbrott skett efter det.

– Den gången var det nära att vi fick fast dem. Det kan vara så att de blev avskräckta efter det, säger Monica Krüger.

– Efter den helgen fick inbrotten väldigt mycket medial uppmärksamhet. Det kan också ha spelat in, säger hon.

Ett par fall har upptäckts efter den 14 juli, men där rör det sig om händelser som skett långt tidigare, enligt polisen. I maj i år fick polisen kännedom om det första fallet och sedan dess har totalt 52 fall av både fullbordade inbrott och inbrottsförsök upptäckts i Stockholm.

Flera europeiska länder har drabbats tidigare och Europol, EU:s gemensamma polismyndighet, är inkopplade i hanteringen av de svenska fallen.

– Vi har en ganska klar bild av vilka som ligger bakom och kan slå fast att det är internationella brottsnätverk med personer som rest in till Sverige, säger Monica Krüger.

Är det samma personer som ligger bakom fallen i resten Europa?

– Det kan jag inte kommentera.

Som DN tidigare rapporterat om har polisen sett att gärningspersonerna märkt dörrarna, ofta med någon typ av lim, ett par dagar innan tillslaget. Polisen har hittat flera märkta dörrar även efter den 14 juli.

– I de fallen har man tagit bort alla markeringar. Vi vet inte om gärningspersonerna sett att de tagits bort, eller att de har låtit bli av andra skäl, säger Monica Krüger.

När gärningspersonerna lyckats ta sig in i lägenheten har de oftast stulit små saker, som smycken eller pengar.

– Det har varit saker som är lätta att bära med sig på kroppen, säger Monica Krüger.

Läs mer:

Antalet inbrott med frätande syra ökar i Stockholm

Så förbereds syrainbrotten – dörrarna märks

Misstänkta syratjuvar jagas över Europa

Share.
Exit mobile version