Det var sista matchen i den brasilianska landslagströjan för Marta. Fotbollsikonens sista chans att ta ett mästerskapsguld.

De flesta trodde hon gjort sitt redan i sista gruppspelsmatchen. Där stängdes hon av i två matcher efter en hög spark mot Spaniens Olga Carmonas huvud. Marta grät.

Men det var inte över. Från läktaren fick 38-åringen se sitt Brasilien slå ut Frankrike i kvartsfinalen och världsmästaren Spanien i semifinalen. Därmed fick hon chansen att få ett sagolikt slut på sin landslagskarriär.

Klockan 17.00 på lördagen blåste den svenska domaren Tess Olofsson i gång OS-finalen mellan Brasilien och USA på Parc de Princes i Paris.

Marta startade på bänken. Två gånger tidigare har hon mött USA i en OS-final: 2004 och 2008. Brasilien hade inte varit i final sedan dess.

”USA, USA, USA!” skanderades det på läktarna.

Brasilien utmanade de mesta mästarna (USA har fyra OS-guld) från start. Efter kvarten spelad gjorde Brasiliens Ludmila mål, men det dömdes bort. Hennes vänsterfot var offside.

Det var farliga chanser åt båda håll och allra hetast var Brasilien, men det var fortfarande 0–0 i paus.

Även i andra halvlek startade Brasilien piggast. Trots det var det USA som i den 57:e minuten spräckte nollan. Mallory Swanson smällde till och gav USA ledningen.

Efter det var det dags. Ludmila klev ut och Marta in.

Men hon fick knappt röra bollen. USA fick mersmak efter målet och lät inte Brasilien komma igenom till några farliga lägen.

Marta fick chansen på en frispark men sköt högt över mål strax innan ordinarie 90 minuter.

Under de tio följande tilläggsminuterna kämpade Brasilien för en kvittering och radade upp målchans efter målchans. Men tiden hann rinna ut.

USA vann OS-finalen och Marta avslutade landslagskarriären med ytterligare ett OS-silver.