Formar till sockerkaka kan vara hela eller springformar med löstagbar kant, men de bör ha ett håll i mitten. Det underlättar en jämn gräddning, men är också tradition. Och formen ska bröas. Det innebär att man, efter att ha smörat en form, skakar runt ströbröd så att det fastnar formens insida. Men man kan bröa även med kokos, vetemjöl, nöthack, kokosflingor och havregryn.

Det är viktigt att skilja mellan de olika momenten ”vända ner”, ”röra” och ”vispa”. ”Vända ner” gör man med stora tag med en spatel eller hålslev, för att bibehålla så mycket luft som möjligt. ”Röra” gör man med en stor sked eller slev för att helt enkelt blanda väl. Och vispar gör man förstås med visp för att piska in luft i till exempel grädde.

Baka inte sockerkaka med varmluft. Den kan då lätt bli för torr och även ojämnt gräddad i färg.

Var noga under gräddningen. Sätt larm på kortare tidsintervaller. Om en kaka ska bakas i en timme, kolla den redan efter en halvtimme och sedan varje kvart. Formar och ugnar är så olika, så angivna gräddningstider är alltid ungefärliga. Var uppmärksam så att kakan varken blir ogräddad i mitten eller torr eller bränd.

Sockerkaka serveras ofta rumstempererad. Men den är ännu godare nybakad och varm. Nästa gång det ska bli fika, försök tajma så att kakan kommit ur ugnen strax innan folk sätter sig till bords.

Share.
Exit mobile version