Olskrokstorget, klockan ett på natten. En bil med fem unga män stoppas i en i poliskontroll. En av passagerarna tillhör ett stockholmsbaserat kriminellt nätverk.

Männen får stiga ur bilen och kroppsvisiteras, därefter blir de instruerade att ställa sig en bit bort medan polisen genomsöker fordonet på jakt efter vapen och andra farliga föremål. En av dem hamnar i samtal med en av poliserna.

– Behandla oss som apor och vi kommer bete oss som apor. Behandla oss som kriminella och vi kommer bli kriminella, säger han.

Polisen svarar att de arbetar förebyggande mot gängkriminaliteten, men mannen verkar inte nöjd med svaret.

– Tror du det här är att arbeta förebyggande som du säger, eller tror du tvärtom att det här ökar segregationen?

Bild 1 av 2


Det blir långa köer på E45 södergående riktning när IGV-poliserna utför en trafikkontroll på bilarna som ska in mot centrala Göteborg.

Bild 2 av 2

Frågan blir hängande i luften eftersom genomsökningen av bilen är färdig – den är ren och männen kan lämna platsen.

Syftet med kontrollerna är enkelt: att störa gängens verksamhet.

– Vi gör det för att söka efter vapen eller farliga föremål. Och de gängkriminella vet om det. Det blir obekvämt för dem att röra sig i trafiken eller lokalsamhället när de vet att risken är överhängande att vi kontrollerar dem, säger Tobias Alström, gruppchef på ingripandeverksamheten, IGV, i nordöstra Göteborg.

Nästa bil som stannas i kontrollen är en hyrbil med två unga män. Även dessa har kopplingar till den gängkriminella miljön konstaterar polisen. Enligt Tobias Alström har cirka hälften av de som stoppas det. Båda männen grips på plats, misstänkta för drograttfylla respektive narkotikainnehav.

IGV Nordost utgår från Hjällbo polisstation och utgörs av sex grupper, femton poliser vardera. Deras första prioritet är att åka på larm, till skillnad från områdespolisen som främst jobbar med brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder.

Men mellan larmen utför IGV en stor del av det konkreta arbetet med att störa och förebygga gängkriminell verksamhet, bland annat genom trafikkontroller, patrullering och närvaro vid kriminella så kallade ”hotspots” .

– Svårigheten för oss är att vi har fyra särskilt utsatta områden i Nordost, men bemanningen vi har ska räcka för alla. Vi kan inte vara i alla områden samtidigt, då får vi ingen effekt. Så vi är i ett eller två områden i taget, och flyttar runt utifrån vad som är värst just då, säger Tobias Alström.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

2023 eskalerade gängvåldet i Stockholmsområdet. Sprängningar och dödliga skjutningar avlöste varandra på löpande band. Anhöriga till gängkriminella mördades och helt utomstående personer fick sätta livet till. I Göteborg har det varit lugnare men de senaste månaderna har flera uppmärksammade bombdåd inträffat i staden.

– Det har lite sett ut som Stockholm i miniatyr den sista tiden, och det är oroväckande, säger Tobias Alström.

Poliserna från Nordost har fått gå in och stärka andra polisområden i Göteborg.

– Då kan inte vi göra så mycket kontroller vi vill i vårt eget område. Så det är alltid ett spel med det numerära som påverkar vilken ände man drar i, säger Tobias Alström.

Fakta.Sprängningar i Göteborg

Ett flertal detonationer har inträffat i Göteborg under 2023 och 2024. Den senaste tiden har de framför allt varit koncentrerade till södra Göteborg. I flera av fallen har de kunnat kopplas till pågående gängkonflikter. Under de första två månaderna 2024 inträffade sex detonationer i polisregion väst, tre försök till allmänfarlig ödeläggelse och fyra fall av förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har ännu inte sammanställt statistiken för mars månad och framåt.

Bland de mer uppmärksammade sprängningarna 2024 som kunnat knytas till gängkonflikter i Göteborg, är en kraftig detonation på Knarrhögsgatan i Mölndal och en på Gråskärsgatan i Frölunda, båda i Januari. Den 6 mars inträffade två detonationer vid trappuppgångar på Södra Dragspelsgatan i Västra Frölunda. I början av april greps en 17-årig pojke med minst två kilo apterad dynamit på Centralstationen i Göteborg, och i mitten av april inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg.

Källa: Polisen

Kampen för att förhindra att gängkonflikter ska blossa upp pågår ständigt. Det är dock svårt att säga exakt var konflikterna är som värst, spelbrädet är i ständig förändring.

– Det har flyttat på sig. För ett tag sedan var det värst i Biskopsgården och Backa, eller Hisingen generellt. Sedan var det i syd, sedan gick det tillbaka till Hisingen. Så det rör på sig. Just nu är konflikten i syd värst. Men om två veckor kan det ha ändrat sig, det går väldigt fort.

Det finns också en ständig vaksamhet mot att konflikterna i Stockholm ska sprida sig.

– Vi vet att det finns kopplingar mot Stockholm från våra kriminella nätverk. Där är vi på tårna för att vi inte vill att det sprider sig till oss. Sen har vi alltid konflikter som ligger och vilar eller är mer eller mindre aktiva, det har vi nu med, både i vårt område och i Hisingen och i syd. Det är normalläget.

Är du rädd att situationen i Göteborg ska börja likna den i Stockholm?

– Vi hade en mycket värre situation i Göteborg 2013 till 2015, vi hade mycket mer skjutningar på den tiden, framför allt på Hisingen. Min erfarenhet är att sådant går upp och ner hela tiden. Men jag vill hävda att vårt sätt att arbeta från 2015 och framåt har påverkat det positivt.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Runt 2015 började polisen i Göteborg jobba på ett annat sätt, och tittade bland annat på hur man hanterat gängkriminalitet i New York runt millennieskiftet, enligt en teori som kallas ”Broken Windows”.

Grundtesen bygger på att hålla brottsdrabbade områden städade och rena, och jobba för att ta även mindre brott på allvar, såsom skadegörelse. Tanken är att detta i längden förhindrar grövre brottslighet från att leta sig in i dessa områden.

– Därför är vi väldigt snabba, brinner en bil så flyttar vi på bilvraket, Är det rutor krossade så ringer vi bostadsbolagen som ordnar det, säger Tobias Alström.

Till en början upplevde han och flera av hans kollegor att arbetssättet var ”hemskt”, berättar han. De blev tydligare styrda av ledningen och en del av friheten i jobbet försvann.

– Men efter det är det jätteuppstyrt med den operativa inriktningen, lägesbildsinhämtning, och det har gett effekt det är jag helt övertygad om.

Samtidigt är Tobias Alström ödmjuk inför det faktum att läget kan försämras snabbt.

– Men jag ser inte att det kommer bli som i Stockholm inom en snar framtid, säger han.

Nere på Olskroken har nattens sista trafikkontroll avslutats. Klockan är runt ett och det har varit en lång kväll för poliserna i IGV ute i kylan, särskilt för de som inte tagit på sig underställ eller långkalsonger.

Men passet är inte över. När de packat ihop, bär det av mot Göteborgs centrum där de ska hjälpa citypolisen att identifiera gängkriminella ansikten från Nordost-området som är ute i festsvängen.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Göteborg

Share.
Exit mobile version