Inramningen för intervjun kunde knappast vara mer talande. Åldrade träpaneler täcker väggarna i rummet bakom scenen, genom väggen hörs ett förväntansfullt sorl.

Det är visning för filmen ”Make democracy great again” – med den något otippade huvudrollsinnehavaren Jan Scherman. Han är bättre känd som före detta vd för TV4 än för att synas i långfilmer, men det här är en dokumentär och platsen är ABF-huset i Stockholm.

Med ålderns rätt, han blir 90 år i höst, anländer Ingvar Carlsson sist. Vi har blivit varnade för att han kan bli sen. Den före detta statsministern och socialdemokratiske partiledaren åker nämligen alltid kommunalt.

Jan Schermans film uppmärksammar det faktum att demokratin på många håll i världen får stå tillbaka för autoritära och antidemokratiska krafter. Efter visningen ska de två herrarna upp på scenen för att diskutera demokratins tillstånd.

– Jag gjorde en serie för SVT för några år sedan som hette ”Länge lever demokratin”. Då kom jag att resa runt i Sverige för att visa lite av det där och för att prata om demokrati. Efter alla intryck jag fick så ville jag göra en film till och skicka ut ett nödrop – demokratin runt om i världen monteras ned steg för steg, säger Jan Scherman.

Frågar man Ingvar Carlsson sker så även i Sverige.

– Demokratin är under attack. Jag tycker det är väldigt allvarligt och jag är personligen oroad över det som nu händer i Sverige, säger han.

Såväl Jan Scherman som Ingvar Carlsson pekar på att vad de ser som en nedmontering av demokratin inte sker med en smäll, utan i små, diskreta steg.

Exemplen de räknar upp är många och skiftande. Det handlar om lagar, som den nyligen införda lag som tillåter polis att avlyssna personer utan en konkret brottsmisstanke, eller den nya lagen om utlandsspioneri, som hindrar svenska medier från att rapportera om hemliga uppgifter som kan ”skada Sveriges förhållande till en annan stat”.

Jan Scherman nämner också det tal som förts av Tidöpartierna om att införa en så kallad angiverilag, som skulle tvinga anställda i vård och skola att anmäla papperslösa.

– Jag tycker att vi beter oss annorlunda. Steg för steg förändras saker och ting, steg för steg anpassar vi oss till den nya verkligheten, säger Jan Scherman.

För veteranen Ingvar Carlsson har det också blivit tydligt att det offentliga samtalet har brutaliserats.

Jo, Carlsson läser DN, och han lyfter i sammanhanget fram ledarskribenten Erik Helmersons text från i måndags. Här uppmärksammas SD-ledaren Jimmie Åkessons angrepp på den liberale Stockholmspolitikern Jan Jönsson.

– Det är en polarisering och ett förakt för politiska motståndare som jag lyckligtvis inte behövde uppleva under min tid. Men det har kommit nu och det har kommit med Sverigedemokraterna, säger han.

För den forne S-ledaren är det just SD, och de borgerliga partier som låtit dem få inflytande över regeringens politik, som utgör det största hotet mot den svenska demokratin.

– Vi har tre partier som lovade före valet att de under inga förhållanden skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu sitter Sverigedemokraterna och dikterar en stor del av svensk politik, säger han.

Även om Ingvar Carlsson oroas av högernationalistiska och antidemokratiska krafter ser han hopp för demokratin, och det hoppet stavas mer demokrati.

– Vi måste gå från att vara åskådare till att bli demokratiska aktivister. Och Jan Scherman är ett exempel på en demokratisk aktivist. Han är här i kväll och tar debatten. Han är i Göteborg en annan vecka och i Norrland en tredje. Han har blivit demokratisk aktivist, säger han.

Nu är ju inte alla före detta verkställande direktörer för ett stort tv-bolag och alla kan inte göra långfilmer. Men även den som saknar Jan Schermans kontakter och resurser kan axla manteln, menar Ingvar Carlsson:

– Man kan tala med sina anhöriga. Man kan tala i bostadsområdet med människor man träffar där. Man kan tala med folk på sin arbetsplats. Man kan göra väldigt mycket som demokratisk aktivist. Det väntar möjligheter för oss – och vi måste göra detta.

Share.
Exit mobile version