För 30 år sedan samlade Ingvar Hedengård på gamla mynt och sedlar. Men med tiden falnade intresset och föremålen blev liggande i en byrålåda.

– De låg ju ändå bara och skräpade, så när jag fick hem flygbladet tänkte jag att det var ett bra tillfälle att få grejerna värderade, säger 78-åringen.

Avsändaren var ett företag som erbjöd sig att köpa guld, silver och andra värdesaker. Oskarshamnsborna uppmanades att ta med sina föremål till ett konferensrum som bolaget hyrt på ett lokalt hotell. Där skulle de få en värdering.

Ingvar erbjöds 950 kronor för samlingen. Han fick ett kvitto med organisationsnummer och andra uppgifter om företaget. Banköverföringen skulle ske om några dagar, fick han lovat.

– Allt såg väldigt seriöst ut. Men så gick dagarna utan att det kom några pengar.

Efter att ha ringt företaget flera gånger utan svar gick Ingvar till slut till polisen. Av myndigheten fick han så småningom veta att han var långt ifrån ensam om att ha blivit utan betalning för sina värdesaker.

Under april har anmälningarna om liknande bedrägerier duggat tätt i Sydsverige. I polisregionerna Syd, Öst och Väst har sammanlagt uppemot 300 personer anmält.

– Det har passerat 170 anmälningar hos oss och kommer nya varje dag, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd.

Bedrägerierna har skett på minst 15 orter i regionen. Förutom Oskarshamn har anmälningar inkommit från Kristianstad, Kalmar, Karlshamn, Alvesta och Ljungby. Tillvägagångssättet är oftast detsamma och de som utsätts ofta äldre personer.

– Det börjar med reklambladet som bjuder in till ett hotell eller konferenslokal och slutar med att människor får ett kvitto, men inga pengar, säger Loeffel.

Summorna som anges i anmälningarna varierar. Som mest handlar det om drygt 100 000 kronor, berättar han.

– Samtidigt har bedragarna så klart ett intresse av att ge höga värderingar av föremålen för att folk ska vilja sälja.

Bedragarna utger sig för att vara ett bolag baserat i Göteborg. Det är dock oklart om företaget faktiskt har något med brotten att göra. Polisen arbetar med att kartlägga hur många personer som är inblandade i brottsligheten. Enligt Loeffel är det alltid två män som genomför värderingarna.

I veckan greps och anhölls en man misstänkt för guldbedrägerier i Skaraborg och Halland, där minst ett 50-tal anmälningar inkommit. Polisen utreder om samma person kan knytas till brott begångna på andra platser, säger åklagare Jakob Holmberg.

– Utredningen är i ett intensivt skede och vi kommer att se vilka fall där det går att nå hela vägen fram.

Han vill inte kommentera om fler personer är misstänkta i ärendet. Inte heller om den anhållna mannen kan knytas till det företag i Göteborgsområdet vars uppgifter finns med på de utdelade flygbladen.

Ingvar Hedengård hoppas på att samtliga inblandade i bedrägerierna ställs inför rätta.

– Det är skönt att höra att en är gripen. För mig handlar det om principen, inte om pengarna. De gör affärer på att lura människor. Det är väldigt äckligt faktiskt. Många som drabbas är äldre, pensionärer som kanske inte har det så gott ställt.

Fakta.Så undviker du att bli lurad

● Lämna inte ut viktig information till någon du inte är fullständigt övertygad är en pålitligperson. Skicka eller publicera inte bilder på id- eller resehandlingar.

● Lämna inte ut bank- eller inloggningsuppgifter över telefon, oavsett vem personen som ringer utger sig för att vara. Inte ens om personen i fråga säger att det är bråttom. Bedragaren kan enkelt förfalska telefonnumret som den ringer från, så att det ser ut att vara någon annan.

● Lämna aldrig ifrån det föremål till en köpare innan du har pengarna i handen eller inne på ditt konto. Nöj dig inte med att få se en betalsida i Swish på köparens telefon.

● Ställ dig själv frågan: Är det här trovärdigt eller är det för bra för att vara sant? Är det trovärdigt att det är så bråttom? Be om att få återkomma till personen, företaget eller organisationen. Var sunt misstänksam.

Källa: Polisen

Läs mer:

Camilla fick sönderslagen bil och lapp på rutan – polisen varnar för nytt bedrägeri

Share.
Exit mobile version