I mars nästa år ska den statliga utredningen av internationella adoptioner till Sverige redovisas. Den riktar in sig på adoptioner från flera länder, bland dem Colombia, Polen, Kina och Sydkorea och undersöker i huvudsak hur staten agerade och vad Sverige visste om missförhållanden kopplade till adoptionsverksamheten.

I lördags fick medlemmar i Adopterade koreaners förening en genomgång av vilka oegentligheter som utredningen har identifierat, kopplade till adoptionerna från just Sydkorea. Av presentationen, som DN har tagit del av, framgår bland annat att barn registrerades som föräldralösa, trots att adoptionsbyråerna kände till föräldrarna. Föreståndaren på SWS – den koreanska byrån som tjänade pengar på att förmedla adoptioner – tilläts även ge samtyckte till att ett barn adopterades bort.

Det strider mot internationella lagar och konventioner, och framgår även i DN:s granskning av adoptionerna från Sydkorea.

Utredningssekreterare Pernilla Krusberg, som var med på mötet, betonar att utredningen inte är klar, men säger att missförhållandena uppkom eftersom den sydkoreanska lagstiftningen exempelvis gjorde det möjligt för en annan person än föräldrarna kunde lämna in ett barn för adoption.

– Det vi tittar på är hur Sverige har säkerställt att det fanns ett samtycke från föräldrarna, till exempel, säger hon.

Många medlemmar i Adopterade koreaners förening har själva upptäckt oegentligheter kopplade till sin adoption.

– Att adoptionen grundades på falsk information – att det faktiskt fanns kända föräldrar men det står att barnet är föräldralös eller att föreståndaren lämnat samtycke till adoptionen – är det ett flertal av våra medlemmar som drabbats av. Att det nu granskas av den statliga utredningen är viktigt för oss, säger Maria Heimer som sitter i föreningens styrelse.

Maria Heimer säger att föreningen har höga förhoppningar på utredningens kommande förslag.

– Vi hoppas att de kan beskriva de oegentligheter som många av oss ser när vi tittar på vår egen dokumentation. Om utredningen kommer fram till att det har förekommit så vill vi att ansvar ska utkrävas, säger hon.

Barn till varje pris

Under 2021 avslöjade DN i flera artiklar hur barn hade adopterats till Sverige på falska grunder. Svenska föräldrar trodde att de hade adopterat föräldralösa barn. I stället hade bebisar tagits från sina föräldrar på sjukhus, på lekplatser och dagbarnvård. En del föräldrar trodde att deras barn avlidit i samband med förlossningen. Andra fick bara veta att deras barn ”försvunnit”. DN kunde även visa att svenska staten fick upprepade larm om allvarliga missförhållanden.

Anna Blades, som också är engagerad i Adopterade koreaners förening, anser att adopterade måste få rätt att ta del av handlingarna om sin egen adoption. Många efterfrågar stöd och ersättning för att kunna söka sina rötter.

– Och inte minst rätt till professionell vård och behandling för den som behöver, säger Anna Blades.

Tidigare i höstas publicerade Expressen uppgifter om att utredningen kommer att föreslå ett totalstopp för internationella adoptioner till Sverige. Ordföranden, Anna Singer, uppgav då att de undersökt ”vad det finns för argumentation om vi skulle föreslå det”.

– Jag har inte föreslagit nånting än, men vi har haft det uppe för diskussion i vår expertgrupp, sa Anna Singer till Expressen.

Share.
Exit mobile version