Vinnova, Energimyndigheten och Formas fick under 2021 i uppdrag av regeringen att utveckla arbetet med Sveriges innovationsprogram. Det resulterade i satsningen Impact Innovation, där fem program nu är klara och som kommer få mellan 50 till 150 miljoner per år.

– Jag är jätteglad över att vi nu kunnat starta en rad nya program, säger Darja Isaksson, generaldirektör på Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Men för att nu kunna genomföra satsningarna på kort tid så behövs det nya ramverk menar hon.

– Vi behöver accelerera hållbarhet, resiliens och säkerhet inom alla delar av samhället. Innovation behövs vad gäller hur vi producerar och konsumerar alltifrån mat och bostäder. Ny teknik skapar fantastiska möjligheter på alla områden men för att lyckas krävs också nya affärsmodeller och regelverk, samarbeten och arbetssätt, säger hon.

I februari i år bestämdes vilka fem program som under en tioårsperiod ska bidra med dessa ”systeminnovationer” som ska förändra allt från policys, sociala system och tekniska system.

Här är de fem programmen.

Net zero industry

Teknikföretagen ska tillsammans med Rise driva projektet som fokuserar på industrin i Sverige. Där ingår bland annat att nå en 75-procentig minskning av växthusgasutsläpp och energiförbrukning inom olika sektorer av tillverkningsindustrin, såsom fordon, flyg och elektronik. Programmet fokuserar på två huvudmål: Extrem resurseffektivitet och resiliens. Mats Lundin är programchef.

– Vi vill visa goda exempel på hur man kan göra, och ett exempel som finns är ju returburkar. Nästan alla går tillbaka och pantar och vi ska utforska sådana tankar inom tillverkningsindustrin och se hur man kan göra den mer hållbar och cirkulär. Jag brukar ta till lite stora ord, men som den amerikanska presidenten John F Kennedy sa på 1960-talet, ”vi ska göra det för att det är svårt, inte för att det är lätt”, säger Mats Lundin.

Metals & Minerals

I detta program ligger fokus på att öka uttaget av metaller och mineraler och samtidigt minska klimatavtrycket. Detta med både ett svenskt och ett globalt fokus. Programmet ska bland annat utforma affärsmodeller, policyförslag och olika sociala innovationer. Det leds av Jernkontoret. Maria Swartling är programchef.

– Jag tycker att det är jätteroligt att vi är igång och att det finns stora synergier med de andra programmen och jag ser hur vi tillsammans kan skapa mer.

– Det är en aktörsdriven satsning så vi har finansiering från både myndigheterna inom programmet och från industrin. Nu har vi en inledande utmaning att börja jobba med hela kedjan och skapa något av det, säger Maria Swartling.

Water Wise Societies

Tanken med programmet ­Water Wise Societies är att alla som använder vatten ska göra det på ett hållbart sätt till 2050. Då ingår en systemomställning för hur vattenresurser hanteras och hur den omkringliggande infrastrukturen ska fungera. Programmet ska också fokusera på klimatförändringar och hur det påverkar vattenförsörjningen. Det leds av Rise. Magnus Arnell är programchef.

– Vi har varit bortskämda i Sverige eftersom vi haft gott om rent vatten. Men den extrema torkan 2018 är ett exempel på då man upplevde en vattenbrist som påverkade både människor, samhällen men också industrier och jordbruk. Det måste vi lära oss att hantera framåt.

– Många aktörer behöver samlas och en ensam kan inte lösa det. Men under programmets gång så kommer vi sätta fler milstolpar där vi kommer måla upp en önskad framtid, säger Magnus Arnell.

SustainGov

Detta program handlar reformera den offentliga sektorn, med syftet att utveckla nya sätt att styra, leda och samarbeta inom både politiska och administrativa nivåer. Planen är att systemet ska gå från centralstyrning till en interaktiv samhällsledning. Detta för att hållbarhetsomställningen ska göras på ett demokratiskt, rättssäkert och verkningsfullt sätt. Programmet leds av Mittuniversitetet. Mariell Juhlin är programchef.

– Vi har kommit till vägs ände med att göra som vi alltid gjort. Systemet blir mindre och mindre effektivt och det går inte att administrera bort dagens komplexa samhällsproblem med mer byråkrati eller kontroller. Därför måste den offentliga sektorn våga tänka och agera annorlunda, lära av misstag och fokusera på faktiska effekter. Vi ska försöka utveckla verktyg och modeller för att göra det möjligt, säger Mariell Juhlin.

ShiftSweden

Här ska bygg- och transportsektorerna arbeta tillsammans med målet att genomföra tre olika skiften: Integrera byggd miljö och mobilitet till ett enda ekosystem, skapa cirkulära, hållbara affärsmodeller och skapa konkurrenskraftiga alternativ till enskilt bilresande. Programmet ska undersöka hur en sådan omställning kan ske konkret på 100 platser över hela Sverige. Programmet leds av IQ Samhällsbyggnad tillsammans med VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. John Hultén är programchef.

– Vi hoppas att kunna ligga i det högre spannet av de 50 till 150 miljoner som man kan få. Och det kan låta som mycket pengar, men när det gäller att ställa om hela samhället inom olika sektorer där man varje år investerar många miljarder är det inte så mycket. Det ska man ha i åtanke.

– Men om vi använder pengarna smart så kan det vara en injektion som leder till att de stora pengarna får en annan riktning. Det gäller att få en hävstångseffekt på det, säger John Hultén.

Share.
Exit mobile version